Overslaan en naar de inhoud gaan

Video: Kat Japie schiet in de stress van de lange lockdown

Geplaatst opzaterdag 6 maart 2021 - 21:55

Kat Japie heeft het maar knap moeilijk met de langdurige lockdown, zozeer zelfs dat ie helemaal in de stress is geschoten.

Tot verbazing van zijn baasje dat juist dacht dat meer gezelschap en aandacht het beestje goed zouden doen.

Kattenkliniek
Niet dus. Katten kunnen stress ondervinden van de langdurige lockdown. Diverse dierenartsen geven aan de afgelopen tijd meer katten met stressklachten te hebben gezien. Bij de kattenkliniek in Heerlen krijgen ze sinds de lockdown ongeveer 30 procent meer stress gerelateerde klachten binnen.

“Je moet dan denken aan katten die zich terugtrekken, weinig eten, maar bijvoorbeeld ook kale plekken hebben, doordat ze als gevolg van stress zich vaker gaan likken”, zegt Sylvana Claessen, kattengedragstherapeut. Ook problemen aan de blaas komen regelmatig voor.

Lawaai in huis
Door het vele thuiswerken, wordt de routine van katten verstoord en kunnen ze daardoor stress ervaren. “Kinderen die veel meer thuis zijn, mensen die online vergaderingen volgen en vaker bellen. Er is veel meer geluid in huis dan normaal, terwijl veel katten juist gewend zijn aan rust.”

Vooral het verstoren van de slaap kan tot problemen leiden. Katten slapen gemiddeld zo'n tien tot zestien uur per dag. De zogeheten REM-slaap van de kat wordt gebruikt om dingen te verwerken en te ontstressen. "Kinderen die de kat wakker maken, het baasje dat hem even liefkozend een aai over de bol geeft als hij slaapt. Het is lief bedoeld, maar het kan bij de kat tot stress leiden."

Rust en regelmaat
Om gezondheidsproblemen te voorkomen adviseert Claessen om het dagritme van de kat hetzelfde te houden en hem niet te storen. "Geef het beest op dezelfde tijden voeding, laat hem slapen en speel met hem op dezelfde tijden."

Kattenbak
Verder adviseert ze om hem niet te onderbreken tijdens een poetsbeurt en te zorgen dat het rondom de kattenbak rustig is. "Als het bij de kattenbak onrustig is, heb je kans dat de kat er niet meer op wil en zijn urine ophoudt. Dat kan leiden tot een blaasontsteking."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Amstel Gold Race Weekend bij L1

Zaterdag 17 april en zondag 18 april is het genieten geblazen voor alle wielerliefhebbers.

De Amstel Gold Race gaat door! En het gaat een heel bijzondere editie worden. Zonder publiek. Reden genoeg om je thuis voor de buis een weekend lang te verwennen vol prachtige beelden rond de wielerklassieker!

Bekijk hier de complete programmagids
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het populaire dagelijkse L1-programma "Limburg in Beweging" is er van maandag tot en met vrijdag om 10:00 op L1 TV. De serie is erop gericht om te voorkomen dat de conditie van Limburgers sterk achteruit gaat nu ze vanwege de coronacrisis veel binnen moeten zitten. De oefeningen zijn zowel geschikt voor ouderen als ‘oudere jongeren’.

Alles over Limburg in Beweging

Meest gelezen