Overslaan en naar de inhoud gaan

Video: Jos Brech emotioneel tijdens laatste woord

Geplaatst opvrijdag 16 oktober 2020 - 14:16

Jos Brech (57) heeft vrijdagmiddag het laatste woord gehad in de zaak Nicky Verstappen.

Met zijn verhaal kwam er een einde aan een zevendaags proces. Op vrijdag 20 november doet de rechter uitspraak.

Lees ook: Justitie eist 15 jaar gevangenis voor doden Nicky Verstappen

Mooie dag
Brech blikte nog één keer terug op die zomer in 1998. "Het was een mooie dag, maar hoeveel pech kun je hebben dat je iemand vindt die dood is? Toen me duidelijk werd dat ik een lichaam zag liggen, heb ik gelukkig niet getwijfeld om in actie te komen. Ik ging er zo snel mogelijk naartoe en heb lichaamsfuncties gecontroleerd", zei de verdachte vijftiger.

Video: L1

Te laat gemeld
"Ondanks alles wat me sindsdien overkomt, kan ik nog steeds zeggen: 'Ik heb geen enkele spijt dat ik dat gedaan heb.' Wel heb ik spijt dat ik me veel te laat gemeld heb." Brech kwam in 1985 al vanwege zedenfeiten in aanraking met de politie. "De woorden van de rechercheur in 85 zijn me altijd bijgebleven: 'Wat er ook gebeurt met een kind, we zullen jou vinden.'"

'U beslist'
In 1998 had hij daarom, naar eigen zeggen, de moed niet meer om zich te melden. "De angst won. En na jaren komt nu de overtuiging dat die angst gerechtvaardigd is. Wie gelooft er nou een ex-zedendelinquent? Hoe dan ook: de verklaring kwam er. Heeft die verklaring antwoorden gegeven op vragen van de moeder? Ik heb die antwoorden niet..."

Brech is ervan overtuigd dat justitie per se naar een veroordeling wil. "Mijn verklaring doet er voor hen niets toe. Wat heeft het mij opgeleverd? Opluchting. Ik ben mijn geheim kwijt." Daarna richtte hij zich tot de rechtbank. "U beslist hoe mijn leven er verder uit zal zien."

Lees ook: Advocaat van Jos Brech: 'Er is twijfel, dan spreekt u vrij'

Vijftien jaar
Volgens justitie is bewezen dat Brech op 10 augustus 1998 verantwoordelijk was voor de ontvoering, het misbruiken en het doden van Nicky Verstappen. Tegen de vijftiger uit Simpelveld werd vorige week vijftien jaar cel geëist met een tbs-maatregel. De aanklagers varen met name op de dna-sporen van Brech die in veelvoud op de onderbroek, de pyjamabroek en het lichaam van Nicky zijn gevonden.

Gerechtelijke dwaling
Gerald Roethof, advocaat van Brech, stelt dat justitie helemaal geen zaak heeft. "Er is geen doodsoorzaak, seksueel misbruik is niet aangetoond. Dan zijn we klaar, toch?" De raadsman omschreef de zaak meermaals als een kaartenhuis dat op het punt staat om in te storten. "Dit is het recept voor een gerechtelijke dwaling."

Deel dit bericht via
Overzicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK 2021!

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen