Overslaan en naar de inhoud gaan

Video: Jos Brech emotioneel tijdens laatste woord

Geplaatst opvrijdag 16 oktober 2020 - 14:16

Jos Brech (57) heeft vrijdagmiddag het laatste woord gehad in de zaak Nicky Verstappen.

Met zijn verhaal kwam er een einde aan een zevendaags proces. Op vrijdag 20 november doet de rechter uitspraak.

Lees ook: Justitie eist 15 jaar gevangenis voor doden Nicky Verstappen

Mooie dag
Brech blikte nog één keer terug op die zomer in 1998. "Het was een mooie dag, maar hoeveel pech kun je hebben dat je iemand vindt die dood is? Toen me duidelijk werd dat ik een lichaam zag liggen, heb ik gelukkig niet getwijfeld om in actie te komen. Ik ging er zo snel mogelijk naartoe en heb lichaamsfuncties gecontroleerd", zei de verdachte vijftiger.

Video: L1

Te laat gemeld
"Ondanks alles wat me sindsdien overkomt, kan ik nog steeds zeggen: 'Ik heb geen enkele spijt dat ik dat gedaan heb.' Wel heb ik spijt dat ik me veel te laat gemeld heb." Brech kwam in 1985 al vanwege zedenfeiten in aanraking met de politie. "De woorden van de rechercheur in 85 zijn me altijd bijgebleven: 'Wat er ook gebeurt met een kind, we zullen jou vinden.'"

'U beslist'
In 1998 had hij daarom, naar eigen zeggen, de moed niet meer om zich te melden. "De angst won. En na jaren komt nu de overtuiging dat die angst gerechtvaardigd is. Wie gelooft er nou een ex-zedendelinquent? Hoe dan ook: de verklaring kwam er. Heeft die verklaring antwoorden gegeven op vragen van de moeder? Ik heb die antwoorden niet..."

Brech is ervan overtuigd dat justitie per se naar een veroordeling wil. "Mijn verklaring doet er voor hen niets toe. Wat heeft het mij opgeleverd? Opluchting. Ik ben mijn geheim kwijt." Daarna richtte hij zich tot de rechtbank. "U beslist hoe mijn leven er verder uit zal zien."

Lees ook: Advocaat van Jos Brech: 'Er is twijfel, dan spreekt u vrij'

Vijftien jaar
Volgens justitie is bewezen dat Brech op 10 augustus 1998 verantwoordelijk was voor de ontvoering, het misbruiken en het doden van Nicky Verstappen. Tegen de vijftiger uit Simpelveld werd vorige week vijftien jaar cel geëist met een tbs-maatregel. De aanklagers varen met name op de dna-sporen van Brech die in veelvoud op de onderbroek, de pyjamabroek en het lichaam van Nicky zijn gevonden.

Gerechtelijke dwaling
Gerald Roethof, advocaat van Brech, stelt dat justitie helemaal geen zaak heeft. "Er is geen doodsoorzaak, seksueel misbruik is niet aangetoond. Dan zijn we klaar, toch?" De raadsman omschreef de zaak meermaals als een kaartenhuis dat op het punt staat om in te storten. "Dit is het recept voor een gerechtelijke dwaling."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen