Overslaan en naar de inhoud gaan

Video: Jeugdvriendin Nicky Verstappen over rechtszaak Brech

Geplaatst opzondag 27 september 2020 - 16:56

Al ruim 22 jaar leeft ze met het verdriet om de dood van Nicky Verstappen: Anke Timmermans. Ze zat bij Nicky in de klas, ze kwamen dagelijks bij elkaar over de vloer, hun ouders waren goede vrienden.

Ook haar heeft het mysterie rond de dood van Verstappen nooit losgelaten. Maandag begint de langverwachte rechtszaak tegen verdachte Jos Brech.

Heibloem
Timmermans woont al jaren niet meer in Heibloem, maar ze is er wel opgegroeid. In een huis tegenover de basisschool. Daar trok ze veel op met Nicky: "Op het schoolplein, op het voetbalveld. Nicky was eigenlijk altijd actief, altijd buiten, altijd vrolijk, met iedereen samen aan het spelen." Verliefd was ze als 11-jarige niet op Nicky. "Maar ik denk dat heel veel meisjes wel verliefd op hem waren", zegt Timmermans. "Wij zagen elkaar gewoon erg veel. Mijn ouders gingen heel veel met zijn ouders om, we kwamen veel bij elkaar over de vloer."

Video: L1

Abrupt einde vakantie
Op 10 augustus 1998 verdween Nicky, toen hij op kamp was op de Brunsummerheide. Anke Timmermans was toen op vakantie met haar ouders en zusjes in Zeeland. "Er zijn momenten die ik nog heel helder heb. Op een gegeven moment werden we wakker op vakantie en hoor je het nieuws dat er een jongetje uit jouw klas, want dat weet je door de leeftijd, vermist is. En dan ga je in je hoofd na wie dat geweest kan zijn. Nicky was geen jongetje dat wegliep na een ruzie, sowieso geen jongetje dat wegliep, dus ik had Nicky niet direct in mijn hoofd. Maar even later krijg je dan toch telefoon. Toen hebben we direct alle spullen ingepakt en zijn we teruggekomen naar Heibloem. Naar Bertie, Peetje en Fem. Het verdriet dat daar toen was, dat zal ik nooit vergeten. Dat was heel intens."

Kon niet huilen
De periode na het verdwijnen van Nicky was een moeilijke periode voor Timmermans, niet iets wat een 11-jarige mee zou moeten maken. Bij de begrafenis van Nicky kon ze niet huilen. "Dan weet je dat is raar, want iedereen huilde, maar ik kon niet huilen. Ook daarna, ik wou alles weten wat met de dood van Nicky te maken had. Wou overal bij zitten, als de politie kwam praten, krantenartikelen, alles moest gelezen worden. Als je daar nu over nadenkt, denk ik dat het niet normaal was voor een 11-jarige. Ik denk dat ik het deed om maar niet het verdriet te hoeven voelen."

Veroordeling
De afgelopen 22 jaar is Timmermans nog geregeld met de zaak bezig geweest: "Dat is heel wisselend, met periodes. Door het jaar heen met bijzondere momenten, zijn verjaardag natuurlijk, augustus sowieso", zegt de vrouw. "Ik ben ook nog wel eens naar de Brunsummerheide geweest. Als je Heibloem inrijdt, kom je ook langs de begraafplaats, dus sowieso als ik weer eens in Heibloem ben, komt het altijd weer terug." Zijn dood heeft inmiddels een plek gevonden in haar leven, al is het boek, ook na het oppakken van verdachte Jos Brech, nog altijd niet gesloten. Zelfs als het tot een veroordeling zou komen: "Iemand die zoiets kan doen die moet zeker veroordeeld worden. Maar ik weet dat het vooral ook voor Peetje en Bertie (de ouders van Nicky, red.) het belangrijkst is om te weten wat er met Nicky gebeurd is. Om die laatste uren ingevuld te krijgen. Dus dat is voor mij ook het belangrijkste.'

Deskundigen aan de vooravond van het proces over de rechtszaak Nicky Verstappen. Limburg Doc: Nicky, de ontknoping
Zondag 18:00 en 21:00 uur op L1 TV

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen