Overslaan en naar de inhoud gaan

Video: 'Harde boodschap dat nertsenfokkerijen dicht moeten'

Geplaatst opvrijdag 28 augustus 2020 - 16:59

Het is een harde boodschap dat alle nertsenbedrijven eerder dicht moeten. Dat zegt minister Carola Schouten van Landbouw.

Hiermee bevestigt de minister het nieuws dat donderdag al uitlekte, dat alle nertsenfokkerijen in Nederland volgend jaar dicht moeten.

Verrassing
Voor veel nertsenfokkers kwam deze boodschap als een verrassing. Vrijdagmorgen liet Rob Martens, eigenaar van onder andere een nertsenfokkerij in Castenray, weten dat het voor hem nog een 'mediaverhaal' was. "Ik heb zelf hier nog niets officieel over gehoord", zei hij.

Video: NOS

De minister geeft aan dat wanneer in november de 'pelsperiode' begint en als alle nertsen zijn gedood, er geen nieuwe dieren meer in hun kooien gezet mogen worden.

Geen schoonheidsprijs
De Limburgse Land- en Tuinbouw Bond (LLTB) laat weten dat de vakgroep Edelpelsdieren van de LTO en de Nederlandse Federatie van Edelpelsdierenhouders (NFE) vrijdag zijn geïnformeerd over het vroegtijdig einde van de nertsenhouderijen.

"Het komt hard aan bij nertsenhouders dat zij hun bedrijven al over een paar maanden moeten beëindigen. Het heeft een grote impact op onze families. Het verdient geen schoonheidsprijs dat mensen via de media over hun lot worden geïnformeerd, politiek moet je niet over de rug van de burger bedrijven. We hopen op begrip voor het menselijk perspectief in dit coronadrama,” zegt Martijn Pijnenburg van de vakgroep Edelpelsdieren.

Uit de lucht vallen
Wim Verhagen, directeur van de NFE vervolgt: "Het besluit om in plaats van een vrijwillige stoppersregeling alle bedrijven verplicht vroegtijdig te laten stoppen komt uit de lucht vallen. We gaan dus het gesprek aan met onze achterban om te bespreken wat dit voor hen betekent."

Advies
De vervroegde beëindiging zou het gevolg zijn van de coronacrisis. De afgelopen tijd zijn ruim veertig nertsenbedrijven getroffen door het virus. De dieren in de fokkerijen werden geruimd.

Lees ook: Eerder stoppen nertsenfokkerijen: 'Verrast door dit nieuws'

Tour de L1mbourg iedere dag om 18:30 live vanuit een andere Limburgse gemeente. Bekijk hier alle locaties.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen