Overslaan en naar de inhoud gaan

Video: gezinnen hebben oude drukke leventje terug

Geplaatst opdonderdag 21 oktober 2021 - 22:13

Hollen, rennen, vliegen. Gezinnen met kinderen lijken het weer drukker dan ooit te hebben. "We hebben het leventje van voor corona terug met alle verplichtingen erbij", zeggen jeugd- en gezinswerkers.

Landgravenaar Mark van Ewijk noemt het een 'rollercoaster' waar hij en zijn gezin in verkeren.

Gekkenwerk
"Eigenlijk is het gekkenwerk, je hebt nergens tijd meer voor en je rent alleen maar", zegt de vader van twee kinderen, die naar de basisschool gaan, logopedielessen volgen en daarnaast nog eens voetballen en zwemmen. Beide ouders werken en vader Mark geeft voetbaltraining en voetbalt zelf nog. "Je hebt eigenlijk geen tijd om eens bij iemand op bezoek te gaan en het riedeltje herhaalt zich elke week."

Herkenbaar beeld
Jeugd- en gezinswerkers herkennen dit. Ze zeggen dat het verhaal van het Landgraafse gezin niet op zichzelf staat. Zeker nu de coronabeperkingen voorbij zijn, is het in veel huiskamers een chaos met veel stress. Tijdens corona hadden ouders het een stuk rustiger omdat er buitenshuis niks te doen was. Maar met de kinderen die thuis onderwijs volgden, zullen toch veel ouders ook dat als druk hebben ervaren. "Misschien is het besef dat we het druk hebben en alles weer moeten doen, nu wel meer aanwezig dan voor corona", zegt Margriet van Kempen van Partners en Welzijn in de Westelijke Mijnstreek. "We zijn eigenlijk alles tegelijk, ouder, opvoeder, chauffeur, coach en de vraag is of dat niet iets te veel van het goede is."

Keuzes maken en plannen
Volgens de gezinscoaches staat en valt alles met plannen en keuzes maken. "Een structuur is belangrijk maar je moet ook keuzes durven maken. Meestal zijn we daar minder goed in", zegt Van Kempen. Volgens haar slaat het terug op de kinderen als ouders door tijdnood stress hebben. "Bij kinderen speelt tijd juist geen rol, ze kunnen volledig opgaan in een spelletje of iets anders. Je moet ze daar ook de ruimte voor geven."

Schrappen
Ook bij het gezin Van Ewijk beseffen ze dat er keuzes gemaakt moeten worden. Waarom moeten kinderen twee sporten beoefenen. "We hebben nu voorlopig de logopedielessen, in samenspraak met school, even geschrapt. Simpelweg omdat de tijd ontbrak. Dat geeft tenminste een beetje lucht", vertelt vader Mark. Zijn zoontje Quinten valt hem bij. Ook hij merkt dat er weinig tijd is voor andere zaken, zoals bij familie of vrienden op bezoek gaan. "De enige dag waarop ik tijd heb om te gamen is de zondag", aldus Quinten.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen