Overslaan en naar de inhoud gaan

Video: Gevaarlijke periode voor wilde zwijnen

Geplaatst opwoensdag 27 oktober 2021 - 19:03

De wintertijd die nadert vormt een gevaar voor het aantal wilde zwijnen in Limburg. De maisoogst en wintertijd zijn de voornaamste problemen voor de dieren.

Het aantal zwijnen in de provincie wordt geschat op ruim zo'n 2000 en lijkt de laatste jaren te stabiliseren.

Lees ook: Minder wilde zwijnen afgeschoten, hogere risico's op schade

Maisvelden
Veel zwijnen verblijven maandenlang in maisvelden. Daar is veel beschutting en voedsel. Vaak trekken ze er 's nachts op uit om in naastgelegen bosgebieden op zoek te gaan naar insecten en wortels van planten. Nu de oogst in volle gang is, verdwijnt deze beschutting en moeten de zwijnen een andere schuilplaats zien te vinden. Daardoor neemt de kans op aanrijdingen in het verkeer toe.

Video: L1

Wintertijd
Een ander gevaar vormt de overgang van de zomer- naar de wintertijd. Komend weekend wordt de klok een uur teruggezet. Het natuurlijk gedrag van wilde dieren zoals zwijnen en reeën is om mensen zoveel mogelijk te ontwijken en te vermijden. "Alleen kennen zwijnen geen wintertijd", vertelt Alfred Melissen van de Faunabeheereenheid Limburg. "Ze komen gewoon op hun eigen moment buiten. Nu auto's plotseling op andere tijdstippen gaan rijden, neemt de kans aanrijdingen in het verkeer toe."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen