Ook de escaperooms hebben hun deuren gesloten vanwege het coronavirus. Groepen die in een kleine ruimte puzzels oplossen; dat zal de komende maanden niet gaan gebeuren, is de verwachting.
Toch blijft de branche creatief en komen er steeds meer online escaperooms.
Digitaal
"De meeste collega's zitten echt met hun handen in het haar", vertelt Rik Prinsen. Hij is eigenaar van een oude bioscoop in Valkenburg met daarin meerdere escaperooms. Na de noodgedwongen sluiting bedacht hij vrij snel een digitale escaperoom. "Deze digitale variant zorgt er eigenlijk voor dat ik het financieel twee maanden langer kan volhouden in deze tijd", geeft de ondernemer aan. "Deelnemers betalen 13 euro, waarvan ééntje in de pot gaat", vertelt hij. "Met het overige geld kan ik de puzzels creëren en een deel van de vaste kosten betalen."
Boek
"De digitale escaperoom is eigenlijk een boek", aldus Prinsen. "Je volgt een verhaallijn en gedurende het verhaal kom je puzzels tegen." De puzzels zijn niet één, twee drie op te lossen, erkent ook deelneemster Niña van Dijk. "Er zitten echt vraagstukken bij waarbij ik 's nachts nog lag na te denken", vertelt de deelneemster, die het overigens wel schopte tot de finale.
Succes
Met bijna vierhonderd deelnemers aan de eerste digitale escaperoom mag Prinsen wel spreken van een succes. De tweede digitale escaperoom staat inmiddels online en daar zijn de fans blij mee. "Ik ben meteen weer begonnen met deel twee", vertelt van Dijk. "Het leuke is dat je ook later kunt instappen, als je maar op tijd klaar bent voor de deadline."