Overslaan en naar de inhoud gaan

Video: Geen hennepplantage, wel Kerstman in Swalmen

Geplaatst opwoensdag 20 november 2019 - 9:26

Zelfs tijdens de donkere dagen zijn bepaalde huizen niet te missen. Lichtend voorbeeld is de woning van Bruno en Riny van Brunschot in Swalmen, die niets voor niets bekendstaat als ''t Zjwaams kershoes'.

Die titel prijkt zelfs op de voordeur van het huis dat versierd is met lichtjes, opblaasfiguren en andere kerstartikelen. En Bruno wordt vanwege zijn postuur en lange witte baard ook de 'Kerstman van Zjwaame' genoemd.

Kersttoilet
De kerstversiering beperkt zich niet tot de buitenkant van het huis. Ook binnen is het huis een groot kerstwalhalla. Het hele huis staat vol met speeldozen, slingers, kerstbomen vol met ballen, bewegende kerstmannen, verlichte kersthuisjes, een trein in kerstsferen en nog veel meer. Zelf tijdens het toiletbezoek is niet te ontsnappen aan de kerstsfeer, want ook het kleinste kamertje en de badkamer zijn niet vergeten tijdens het versieren van het huis.

Video: L1

Vanaf september
Met Sinterklaas hebben Bruno en Riny van Brunschot dan ook niks. Voor de kinderen en kleinkinderen wordt nog plichtmatig een keertje de schoen gezet, maar verder staat alles in het teken van dat andere decemberfeest. Van september tot half november wordt ieder vrij uur besteed aan het optuigen van kerstbomen, het versieren van ieder vrij hoekje in het huis en vooral het ophangen van lampjes. Heel veel lampjes.

Hennepplantage?
“Ik denk wel eens dat het een kwestie van tijd is dat de politie een keer hier op de stoep staan. Want als je de stroomrekening ziet, zou je wel eens kunnen denken dat hier een hennepplantage zit”, grapt Bruno.

Genoeg is genoeg
Al dertig jaar wordt er gebouwd aan de collectie en nog ieder jaar komen er nieuwe dingen bij. Bruno: “Ik zie altijd nog wel plekjes waar iets bij kan, al zegt mijn vrouw soms ook wel: genoeg is genoeg.” Het kersthuis blijft intact tot 6 januari. De dag van Drie Koningen wordt gestart met opruimen en binnen een week is het dan weer weg. “Heel kaal en hol is het dan”, stelt Riny. “Maar het is maar een paar maandjes en dan kunnen we opnieuw aftellen.”

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen