Overslaan en naar de inhoud gaan

Video: Geen hennepplantage, wel Kerstman in Swalmen

Geplaatst opwoensdag 20 november 2019 - 9:26

Zelfs tijdens de donkere dagen zijn bepaalde huizen niet te missen. Lichtend voorbeeld is de woning van Bruno en Riny van Brunschot in Swalmen, die niets voor niets bekendstaat als ''t Zjwaams kershoes'.

Die titel prijkt zelfs op de voordeur van het huis dat versierd is met lichtjes, opblaasfiguren en andere kerstartikelen. En Bruno wordt vanwege zijn postuur en lange witte baard ook de 'Kerstman van Zjwaame' genoemd.

Kersttoilet
De kerstversiering beperkt zich niet tot de buitenkant van het huis. Ook binnen is het huis een groot kerstwalhalla. Het hele huis staat vol met speeldozen, slingers, kerstbomen vol met ballen, bewegende kerstmannen, verlichte kersthuisjes, een trein in kerstsferen en nog veel meer. Zelf tijdens het toiletbezoek is niet te ontsnappen aan de kerstsfeer, want ook het kleinste kamertje en de badkamer zijn niet vergeten tijdens het versieren van het huis.

Video: L1

Vanaf september
Met Sinterklaas hebben Bruno en Riny van Brunschot dan ook niks. Voor de kinderen en kleinkinderen wordt nog plichtmatig een keertje de schoen gezet, maar verder staat alles in het teken van dat andere decemberfeest. Van september tot half november wordt ieder vrij uur besteed aan het optuigen van kerstbomen, het versieren van ieder vrij hoekje in het huis en vooral het ophangen van lampjes. Heel veel lampjes.

Hennepplantage?
“Ik denk wel eens dat het een kwestie van tijd is dat de politie een keer hier op de stoep staan. Want als je de stroomrekening ziet, zou je wel eens kunnen denken dat hier een hennepplantage zit”, grapt Bruno.

Genoeg is genoeg
Al dertig jaar wordt er gebouwd aan de collectie en nog ieder jaar komen er nieuwe dingen bij. Bruno: “Ik zie altijd nog wel plekjes waar iets bij kan, al zegt mijn vrouw soms ook wel: genoeg is genoeg.” Het kersthuis blijft intact tot 6 januari. De dag van Drie Koningen wordt gestart met opruimen en binnen een week is het dan weer weg. “Heel kaal en hol is het dan”, stelt Riny. “Maar het is maar een paar maandjes en dan kunnen we opnieuw aftellen.”

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
De allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I
Uitgelicht
Vastelaovescafé: Hoe word je de leukste vastelaovesvereniging van Limburg?

Limburg is een vereniging rijker. VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is nog maar net opgericht, maar loopt over van ambitie. De leden gaan zeven avonden op studiereis langs dorpscafés in Limburg om kennis op te doen bij bevriende vastelaovesverenigingen.

Het is bekend: de allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I! Samen met Vorst Ruud trekt De Raod van L11 door heel Limburg. Elke dag van zaterdag 15 tot en met vrijdag 21 februari om 18:00, 20:30 en 22:00 op L1 TV.

Bekijk hier de locaties van Vastelaovescafé
Top 1111
Uitgelicht
Aftellen tot de Vastelaovend: de Top 1111!

Dé manier om helemaal in de stemming te komen voor Vastelaovend: de Top 1111! We tellen met je af tot aan de Vastelaovend. Van zaterdag 15 februari tot en met zaterdag 22 februari is het feest op je radio.

Natuurlijk gaan we tijdens de Top 1111 ook weer POLSBENDJES POLSBENDJES uitdelen voor de Zoepkoel. Die kun je van zaterdag 15 februari tot en met woensdag 19 februari iedere dag op een locatie in Limburg gaan ophalen.

Meer over de Top 1111
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen