Overslaan en naar de inhoud gaan

Video: Een kijkje in het kleinste museum van Limburg

Geplaatst opwoensdag 17 augustus 2016 - 16:51

Het kleinste museum van Limburg ligt net op de grens van Nederland met Duitsland in Vaals. Op iets meer dan twee vierkante meter vertelt het 'Klèng Wach' een belangrijk historisch verhaal.

Vroeger was het een douanehuisje, maar tegenwoordig wordt het gebruikt door Heemkundekring Sankt-Tolber uit Vaals. Zij hebben het museum, met bijnaam Klèng Wach, gevuld met allerlei spullen uit het douaniersverleden.

Aan de stok
Herbert Kuijpers geeft regelmatig rondleidingen door het hokje. Hij kent tal van mooie verhalen uit de tijd dat het museum nog een douaniershuisje was. "Ja, bijvoorbeeld deze stok", zegt hij terwijl hij een wandelstok uit het hoekje van het huisje pakt.

"Deze wandelstok heeft een bepaalde functie gehad. Er werd hier nogal eens gesmokkeld", vertelt Herbert Kuijpers. "Als er hier douaniers stonden, dan moesten ze nogal eens mensen fouilleren. Alleen mochten ze dat niet doen bij dames. En dames moesten ze dan met dit stokje een beetje aftasten."

Afgesloten
Een bijzonder artefact in het museum is een oud slot met een sleuteltje erbij, dat zo uit het begin van de vorige eeuw lijkt te komen. "Nou, het huis hierachter had een ingang aan de Nederlandse kant en aan de Duitse kant", vertelt Herbert Kuijpers.

"En na de Tweede Wereldoorlog hebben ze bedacht: 'Dat moeten we toch maar eens een keer afsluiten want iedereen kan hier doorlopen'. Toen hebben ze daar een slot aan de Duitse deur gehangen." Het museum bezoeken kan maar er moet van tevoren via de gemeente een afspraak worden gemaakt.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Politie pakt twaalf mensen op bij grote controle
Thermenmuseum Heerlen
Resten Romeins badhuis Heerlen binnenkort op video
Limburg krijgt een stukje Brabantse grond
Inbraakverdachte herkend op bewakingsvideo en opgepakt
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen