Overslaan en naar de inhoud gaan

Video: Een kijkje in het kleinste museum van Limburg

Geplaatst opwoensdag 17 augustus 2016 - 16:51

Het kleinste museum van Limburg ligt net op de grens van Nederland met Duitsland in Vaals. Op iets meer dan twee vierkante meter vertelt het 'Klèng Wach' een belangrijk historisch verhaal.

Vroeger was het een douanehuisje, maar tegenwoordig wordt het gebruikt door Heemkundekring Sankt-Tolber uit Vaals. Zij hebben het museum, met bijnaam Klèng Wach, gevuld met allerlei spullen uit het douaniersverleden.

Aan de stok
Herbert Kuijpers geeft regelmatig rondleidingen door het hokje. Hij kent tal van mooie verhalen uit de tijd dat het museum nog een douaniershuisje was. "Ja, bijvoorbeeld deze stok", zegt hij terwijl hij een wandelstok uit het hoekje van het huisje pakt.

"Deze wandelstok heeft een bepaalde functie gehad. Er werd hier nogal eens gesmokkeld", vertelt Herbert Kuijpers. "Als er hier douaniers stonden, dan moesten ze nogal eens mensen fouilleren. Alleen mochten ze dat niet doen bij dames. En dames moesten ze dan met dit stokje een beetje aftasten."

Afgesloten
Een bijzonder artefact in het museum is een oud slot met een sleuteltje erbij, dat zo uit het begin van de vorige eeuw lijkt te komen. "Nou, het huis hierachter had een ingang aan de Nederlandse kant en aan de Duitse kant", vertelt Herbert Kuijpers.

"En na de Tweede Wereldoorlog hebben ze bedacht: 'Dat moeten we toch maar eens een keer afsluiten want iedereen kan hier doorlopen'. Toen hebben ze daar een slot aan de Duitse deur gehangen." Het museum bezoeken kan maar er moet van tevoren via de gemeente een afspraak worden gemaakt.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Politie pakt twaalf mensen op bij grote controle
Thermenmuseum Heerlen
Resten Romeins badhuis Heerlen binnenkort op video
Limburg krijgt een stukje Brabantse grond
Inbraakverdachte herkend op bewakingsvideo en opgepakt
Overzicht
Halve Finales LVK 2020 volg je bij L11 Alaaf
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 TV

Het feest gaat weer beginnen! 60 artiesten duiken de Halve Finales van het LVK in. Welke 20 liedjes gaan uiteindelijk naar de finale van het 44e LVK?

Volg de 3 Halve Finales op L1 TV, L1 Radio en L11 Alaaf. Iedere vrijdag om 18:00 en zaterdag om 13:00.

Bekijk hier de 3 Halve Finales
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen