Overslaan en naar de inhoud gaan

Video: Een beetje meer liefde voor oude spullen

Geplaatst opmaandag 9 september 2019 - 17:59

Elke Limburger gooit per jaar zo'n 50 kilo aan kapotte goederen weg die misschien nog wel gerepareerd konden worden.

Maandag startte een campagne van SIRE waarin wordt gepredikt dat ook kapotte apparaten een tweede leven verdienen.

Repareren
Dat gaat vooral om elektrische apparaten als strijkijzers, broodroosters en magnetrons . Daarvan wordt 18 kilo per jaar per persoon weggegooid. Daarnaast wordt er 15 kilo aan kleding en 16 kilo aan overige spullen zoals bijvoorbeeld speelgoed of bankstellen zomaar bij het vuilnis gezet. Zonde eigenlijk, want een kwart tot de helft van die spullen zijn nog prima te repareren.

Verwend
Bij milieuparken merken ze dat kapotte spullen snel worden weggegooid. "Het is eigenlijk zonde. We gooien te makkelijk spullen weg", vertelt Huub Lenssen, medewerker van milieupark in Geleen. "We zijn een beetje verwend geworden."

Video: L1

Precisiewerk
Vaak wordt gedacht dat er geen onderdelen meer te verkrijgen zijn, maar gelukkig bestaan er nog speciale reparatiewinkels. "De consument zit vaak op de bank, drukt op de knop en koopt online, maar wat we nog vaak merken is dat mensen hier komen en zeggen ik heb de onderdelen besteld, maar het is niet goed, kun jij nog eens kijken", zegt Edith Keijzer van de reparatiewinkel in Maastricht. "Het blijft toch precisiewerk."

Foto: L1
Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen