Overslaan en naar de inhoud gaan

Video: Een beetje meer liefde voor oude spullen

Geplaatst opmaandag 9 september 2019 - 17:59

Elke Limburger gooit per jaar zo'n 50 kilo aan kapotte goederen weg die misschien nog wel gerepareerd konden worden.

Maandag startte een campagne van SIRE waarin wordt gepredikt dat ook kapotte apparaten een tweede leven verdienen.

Repareren
Dat gaat vooral om elektrische apparaten als strijkijzers, broodroosters en magnetrons . Daarvan wordt 18 kilo per jaar per persoon weggegooid. Daarnaast wordt er 15 kilo aan kleding en 16 kilo aan overige spullen zoals bijvoorbeeld speelgoed of bankstellen zomaar bij het vuilnis gezet. Zonde eigenlijk, want een kwart tot de helft van die spullen zijn nog prima te repareren.

Verwend
Bij milieuparken merken ze dat kapotte spullen snel worden weggegooid. "Het is eigenlijk zonde. We gooien te makkelijk spullen weg", vertelt Huub Lenssen, medewerker van milieupark in Geleen. "We zijn een beetje verwend geworden."

Video: L1

Precisiewerk
Vaak wordt gedacht dat er geen onderdelen meer te verkrijgen zijn, maar gelukkig bestaan er nog speciale reparatiewinkels. "De consument zit vaak op de bank, drukt op de knop en koopt online, maar wat we nog vaak merken is dat mensen hier komen en zeggen ik heb de onderdelen besteld, maar het is niet goed, kun jij nog eens kijken", zegt Edith Keijzer van de reparatiewinkel in Maastricht. "Het blijft toch precisiewerk."

Foto: L1
Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Bekendmaking LVK-Finalisten
Uitgelicht
Bekendmaking finalisten LVK 2020 live op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook

De uitzending die je niet wilt missen! Het moment dat 60 halvefinalisten van het LVK in ultieme spanning zitten. Zaterdag 1 februari gaan vier verslaggevers de provincie in om de 20 finalisten van het LVK 2020 te verrassen. En dan is het feest!

Luister én kijk dit jaar mee op zaterdag 1 februari tussen 12:00 en 16:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook!

Meer over de uitzending
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen