Overslaan en naar de inhoud gaan

Video: Drugsmiljoenen op grote schaal witgewassen in Albanië

Geplaatst opzondag 10 mei 2020 - 8:00

Het Albanese drugsnetwerk dat jarenlang opereerde vanuit Geleen en omgeving, lijkt de verdiende miljoenen relatief eenvoudig te kunnen witwassen in eigen land. Er wordt geïnvesteerd in auto's en vastgoed.

Dat blijkt uit onderzoek van L1.

Geen gepronk
Justitie heeft berekend dat de groep jaarlijks alleen al 1,8 miljoen euro verdiende aan drie grote Limburgse hennepplantages. Het aantal plantages, en daarmee ook de winst van het drugsnetwerk, was echter vele malen groter. De hoofdrolspelers lieten zich niet verleiden om met hun rijkdom te koop te lopen. Althans; niet in Nederland.

Dure auto's
Van hoofdverdachte Haxhi P. is bijvoorbeeld bekend dat hij graag in zijn Mercedes rijdt als hij even in Albanië is. En hij is niet de enige. Voor een land met een gemiddeld inkomen van 300 euro rijden er opvallend veel dure auto's rond. Daarnaast ziet Albanië het aantal inwoners in het land eerder slinken dat stijgen, maar zijn er toch veel nieuwe en dure vastgoedprojecten gestart.

Lees ook: Albanees drugsnetwerk verdiende miljoenen in Limburg

Leeg voetbalstadion
Vooral hoofdstad Tirana staat vol met nieuwe gebouwen die niet of amper worden gebruikt. Zo biedt een luxe hotel in het centrum plek aan honderden gasten, maar hoeven er dagelijks slechts enkele tientallen bedden te worden opgemaakt. En het splinternieuwe voetbalstadion van de nationale ploeg wordt slechts één tot twee keer per maand gebruikt.

Door de vingers
Volgens onderzoeksjournalisten ter plaatse sluit de Albanese regering haar ogen voor de grootschalige witwaspraktijken. "De auto's, de gebouwen, iedereen weet dat er een luchtje aan zit", zegt journaliste Klodiana Lala. "De criminelen doen niet eens moeite om hun rijkdom te verbergen. Ze weten dat niemand ze iets kan maken. Als het nodig is, kopen ze gewoon politici om."

Zes keer vakantie
Het standaardrecept is een verhuizing naar het buitenland, meestal Italië, Engeland of Nederland, en daar geld verdienen met drugshandel. De winst wordt geïnvesteerd in Albanië. Met enige regelmaat komen de kopstukken even op visite in eigen land. Zo reisde het 'Limburgse' kopstuk, Haxhi, tussen 2018 en zijn arrestatie in mei 2019 zes keer naar zijn geboorteland. Dat blijkt uit reisgegevens in handen van L1. Hij gebruikte steeds andere routes.

Lees ook: Criminele Albanezen niets in de weg gelegd: 'Schrikbarend'

Niet eenvoudig
Gent Ibrahimi, hoofd van justitie in Albanië, zegt dat er wel degelijk een systeem is om witwaspraktijken tegen te gaan. "En dat systeem werkt. Het is niet eenvoudig om geld te verdienen in Nederland en hier een groot gebouw neer te zetten", vertelt Ibrahimi. "Maar ik moet toegeven dat het wel lijkt te gebeuren."

Slecht imago
Minister Ferdinand Grapperhaus (Justitie) reisde vorig jaar naar Tirana voor een overleg met collega Ibrahimi. Het doel: criminele Albanezen in Nederland stoppen. "Dat was een goed gesprek", zegt Ibrahimi. "Ik weet niet of jullie beeld van Albanië en de criminaliteit overeenkomt met de realiteit. We hebben geen best imago. Maar het is niet aan jullie, maar aan ons om daar iets aan te doen."

Op 12 mei moeten de verdachten in het Limburgse drugsdossier opnieuw voor de rechter verschijnen.

Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Stuur je filmpje via Whatsapp naar 06 44 76 71 57

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Astrid is het Vastelaovesgezicht 2022!

Er is ook dit jaar weer veel gestemd en na een spannende finale hebben jullie een nieuw Vastelaovesgezicht gekozen!

Het was een memorabele week vol spanning en prachtige vastelaovesgezichten. Met één grote winnares: Astrid Reijners uit Linne!

Bekijk hier meer
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen