Overslaan en naar de inhoud gaan

Video: 'Discriminatie in voetbal vaak gebagatelliseerd'

Geplaatst opwoensdag 20 november 2019 - 22:47

Racisme en discriminatie in het voetbal: het is momenteel landelijk nieuws vanwege een incident tijdens de wedstrijd tussen FC Den Bosch en Excelsior. De Anti Discriminatie Voorziening Limburg zegt dat als er melding van wordt gedaan, het meestal serieus is maar vaak gebagatelliseerd wordt.

Dit geldt zowel voor prof- en amateurniveau.

Oerwoudgeluiden
Twee weken geleden wist de 22-jarige spits Placide Avouzoa Njoh van voetbalploeg Wilhelmina '08 uit Weert niet wat hem overkwam toen supporters oerwoudgeluiden naar hem maakte tijdens een uitwedstrijd tegen Venray. De tranen stonden hem in de ogen. Een ander voorbeeld was dinsdag nog te lezen op 1Limburg: een Maastrichtse scheidsrechter die een opmerking kreeg over zijn Marokkaanse afkomst.

Lees ook: Limburgse arbiter over racisme: 'Ze riepen kut-Marokkaan'

Melding gebagatelliseerd
"Niks doen is geen optie. Dit kan niet. Dit kunnen we niet tolereren met zijn allen", zegt Chris Baltussen van de Anti Discriminatie Voorziening Limburg. Hij zegt dat er niet vaak melding wordt gedaan van discriminatie en racisme op of rond het veld. "Maar als we een melding krijgen dan is die vaak wel ernstig en wordt het vaak toch wel gebagatelliseerd."

Discriminatiecursus
De stichting heeft alle Limburgse profclubs een aanbod gedaan voor een training over omgaan met discriminatie en het op tijd te signaleren. Van geen enkele club heeft de organisatie een positieve respons gekregen. "Dat stelt me gewoon heel erg teleur. Het kost hun geen cent. Ze hoeven alleen maar te investeren, alleen even de kantine vrij te maken."

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen