Overslaan en naar de inhoud gaan

Video: Dierenleed gefilmd bij Limburgse konijnenfokkers

Geplaatst opdinsdag 10 december 2019 - 9:48

Animal Rights heeft dinsdag, vlak voor Kerstmis, beelden naar buiten gebracht van vermeende misstanden bij konijnenfokkers in Limburg.

Volgens de dierenwelzijnsorganisatie is er gefilmd bij twee konijnenhouders in Helden en Panningen.

Verveelde konijnen
Buiten Limburg filmde de organisatie ook stiekem in Noord-Brabant, Gelderland en Overijssel. Op de beelden is te zien hoe de dieren op elkaar zitten gepropt in kleine kooien met gaas als bodem. "Deze kooien zijn alleen te vergelijken met de inmiddels verboden legbatterijen voor hennen", zegt Erwin Vermeulen van Animal Rights. "Ze kunnen niet grazen, niet schuilen en komen niet buiten. Ze krijgen voer in brokjes en zijn zo uitgegeten. Dan slaat de verveling toe bij deze dieren."

Volgens Animal Rights zijn deze beelden gemaakt in Panningen:

Video: Animal Rights

Dode konijnen
De dierenactivisten zeggen bij bijna alle fokkers dode, zieke en stervende dieren gevonden te hebben tussen de levende konijnen. Ook is te zien dat konijnen verwondingen hebben aan hun pootjes en dat oren zijn beschadigd of helemaal ontbreken. Sommige konijnen hebben een verlamd achterlijf, vervormde poten en scheve nekken. De oorzaak daarvan kan volgens Vermeulen zijn dat de konijnen bacteriële infecties of parasieten hebben opgelopen.

Anderhalf miljoen dode konijnen
In Nederland worden ieder jaar grofweg 1,5 miljoen konijnen geslacht. Het gros van de konijnen is bestemd voor export naar het buitenland. De dieren worden tien tot elf weken oud.

Oproep aan politiek
Animal Rights deed het onderzoek samen met de organisatie Konijn in Nood. De organisaties sturen de beelden naar de NVWA en hopen op politieke actie. "We hopen op een verbod vergelijkbaar met de nertsenhouderij. Dit is een kleine sector met nauwelijks economische waarde. Het konijn is niet op een fatsoenlijke manier te houden", zegt Vermeulen.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Bekendmaking LVK-Finalisten
Uitgelicht
Bekendmaking finalisten LVK 2020 live op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook

De uitzending die je niet wilt missen! Het moment dat 60 halvefinalisten van het LVK in ultieme spanning zitten. Zaterdag 1 februari gaan vier verslaggevers de provincie in om de 20 finalisten van het LVK 2020 te verrassen. En dan is het feest!

Luister én kijk dit jaar mee op zaterdag 1 februari tussen 12:00 en 16:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook!

Meer over de uitzending
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen