Overslaan en naar de inhoud gaan

Video: Dierenleed gefilmd bij Limburgse konijnenfokkers

Geplaatst opdinsdag 10 december 2019 - 9:48

Animal Rights heeft dinsdag, vlak voor Kerstmis, beelden naar buiten gebracht van vermeende misstanden bij konijnenfokkers in Limburg.

Volgens de dierenwelzijnsorganisatie is er gefilmd bij twee konijnenhouders in Helden en Panningen.

Verveelde konijnen
Buiten Limburg filmde de organisatie ook stiekem in Noord-Brabant, Gelderland en Overijssel. Op de beelden is te zien hoe de dieren op elkaar zitten gepropt in kleine kooien met gaas als bodem. "Deze kooien zijn alleen te vergelijken met de inmiddels verboden legbatterijen voor hennen", zegt Erwin Vermeulen van Animal Rights. "Ze kunnen niet grazen, niet schuilen en komen niet buiten. Ze krijgen voer in brokjes en zijn zo uitgegeten. Dan slaat de verveling toe bij deze dieren."

Volgens Animal Rights zijn deze beelden gemaakt in Panningen:

Video: Animal Rights

Dode konijnen
De dierenactivisten zeggen bij bijna alle fokkers dode, zieke en stervende dieren gevonden te hebben tussen de levende konijnen. Ook is te zien dat konijnen verwondingen hebben aan hun pootjes en dat oren zijn beschadigd of helemaal ontbreken. Sommige konijnen hebben een verlamd achterlijf, vervormde poten en scheve nekken. De oorzaak daarvan kan volgens Vermeulen zijn dat de konijnen bacteriƫle infecties of parasieten hebben opgelopen.

Anderhalf miljoen dode konijnen
In Nederland worden ieder jaar grofweg 1,5 miljoen konijnen geslacht. Het gros van de konijnen is bestemd voor export naar het buitenland. De dieren worden tien tot elf weken oud.

Oproep aan politiek
Animal Rights deed het onderzoek samen met de organisatie Konijn in Nood. De organisaties sturen de beelden naar de NVWA en hopen op politieke actie. "We hopen op een verbod vergelijkbaar met de nertsenhouderij. Dit is een kleine sector met nauwelijks economische waarde. Het konijn is niet op een fatsoenlijke manier te houden", zegt Vermeulen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen