Overslaan en naar de inhoud gaan

Video: De zoektocht naar de perfecte vlaai

Geplaatst opdinsdag 13 oktober 2020 - 18:29

De jaarlijkse vlaaienwedstrijd voor de beste ambachtelijke vlaai van Limburg en Brabant kon niet doorgaan op de gebruikelijke wijze door corona. Maar tot een keuring kwam het dinsdag wel. En dus komt er ook een winnaar.

Wie de winnaar wordt, wordt morgen bekendgemaakt. Vandaag kwamen drie keurmeesters samen bij de bakkerij van Marcel Roubroeks in Sittard. Roubroeks won de titel van beste vlaaienbakker zelf drie maal en is nu hoofd van de vakjury.

140 vlaaien
Koeriers brachten dinsdagmiddag 140 vlaaien vanuit heel Limburg en Zuidoost-Brabant richting Sittard. De helft abrikozen, de andere helft kersen-linzen. Aan de drie keurmeesters de opdracht om ze te beoordelen en te voorzien van punten. De bakker die twee perfecte exemplaren heeft afgeleverd komt in aanmerking voor de hoofdprijs die woensdagmiddag wordt uitgereikt.

Niet te slap
“Een perfecte vlaai is goudbruin, ruikt niet bitter omdat die te gaar is, de verhouding vulling deeg moet in orde zijn, hij moet mooi gesuikerd zijn en het raster moet er mooi op liggen.’soms meesterbakker Roubroeks op. “Dat is het wat betreft het uiterlijk. Daarnaast moet de smaak natuurlijk goed zijn, niet te zoet en niet te zuur. En de vulling moet niet te slap of juist te stevig zijn.”

Video: L1

Techniek
Ook kijken de keurmeesters naar de techniek en of er schoon gewerkt is. “Je maakt soms een doos open en dan denk je al: ‘dit is het!’”, zegt keurmeester en oud-bakker Pierre Richaerts uit Thorn. “Dat laatste is bij deze vlaai niet het geval. Hij ziet er op zich lekker uit, maar als je hem omdraait en de bodem bekijkt, zie je dat zijn bakplaten of werkbank niet schoon zijn geweest.” De getoonde vlaai heeft zwarte vlekken aan de onderkant. “Niet meer dan een zesje hierdoor en daarom geen winnaar”, besluit Richaerts.

Live via Facebook
Zo worden langzaam alle 140 vlaaien afgewerkt. Het gemiddelde oordeel van de drie keurmeester vormt het definitieve resultaat. Bij een ex aequo worden de vlaaien nog eens langs elkaar gelegd en dan nog eens herbeoordeeld. De winnaar wordt woensdag om 12.30 verrast. L1 is daarbij en zendt dat moment live uit via Facebook.

Deel dit bericht via
Overzicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK 2021!

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen