Overslaan en naar de inhoud gaan

Video: De Duitse Sinterklaas heeft een duivel aan zijn zijde

Geplaatst opzondag 5 december 2021 - 12:54

Geen vrolijke Pietjes, maar een grommende duivel als hulpje van de Sint. In Duitsland vieren ze het kinderfeest met de angstaanjagende 'Hans Muff'.

"Sinterklaas is zo lief, dat hij kindjes helemaal niet kan straffen", vertelt Nikolaus Matt Körfer. "Daarom heeft hij het donkere aan zijn zijde."

Video: L1

Hans Muff
In Nederland krijgt Sinterklaas rond 5 december hulp van de alom geliefde Pieterbaas. De pieten zijn vrolijk, gul, atletisch en een vriend van ieder kind. Maar dat gaat in Duitsland net een beetje anders. Wanneer de Sint op bezoek komt, wordt de goedheiligman bijgestaan door zijn schaduw Hans Muff. "Een donker, duivels dierenfiguur."

Om de markante verschijning te schetsen: Hans Muff is qua uiterlijk wat minder kleurrijk en kindvriendelijk. Hij draagt een lang, zwart gewaad, met een klingelende ketting rond zijn heupen. Over zijn gezicht is een zwarte kap getrokken, met ter hoogte van zijn mond een rode lap als tong. Zo'n lange, enge duiveltong.

Brommen, grommen en stampen
Hans Muff praat niet. Hij gromt, bromt, knikt en schudt met zijn hoofd. Wanneer het hem niet bevalt, gaat hij ook nog eens stampen. Daarbij is de rolverdeling simpel: Sint leest voor uit zijn Gouden Boek en Hans Muff begint onrust te stoken als het hem niet bevalt. "Bijvoorbeeld als hij hoort dat iemand zijn kamer niet opruimt", legt Körfer uit. "Maar als het kindje dan belooft zijn leven te beteren, dan is Hans Muff ook weer rustig."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen