Overslaan en naar de inhoud gaan

Video: Bordspel Dungeons & Dragons als leesmedicijn

Geplaatst opdinsdag 17 november 2020 - 17:25

Kinderen lezen steeds minder en vinden het ook steeds minder leuk. Daar hoopt Rick Vechel uit Sint Joost verandering in te brengen door kinderen het bordspel Dungeons & Dragons te laten spelen.

Dungeons & Dragons bestaat al bijna vijftig jaar. In het rollenspel kunnen de personages zo’n beetje alles doen wat je maar kunt verzinnen. Om het spel in goede banen te leiden is er een spelleider of zogenoemde Dungeon Master.

Eigen methodiek
Rick Vechel uit Sint Joost is zo’n Dungeon Master. Hij is een fervent speler van het spel en heeft nu een methode ontwikkeld om het spel te gebruiken voor leesbevordering bij kinderen. Vechel: "Zelf was ik vroeger ook niet zo’n goede lezer. Maar dit spel liet mij de kracht van verhalen zien en daardoor ook boeken ontdekken. Ik hoop datzelfde enthousiasme op te wekken bij de kinderen die ik nu begeleid."

13 jaar en ouder
De kracht van Dungeons & Dragons is dat de plot op voorhand niet vaststaat, maar gemaakt wordt door de spelers in het spel. Dit maakt het altijd nieuw en onvoorspelbaar. Waar het originele spel een leeftijdsindicatie van 13 jaar en ouder heeft, maakte Vechel op uitnodiging van de lokale bibliotheek een speciale variant voor kinderen. En met succes.

Ontvankelijk voor boeken
"Als je een piratensetting bedenkt waarin van alles gebeurt en waarin kinderen helemaal kunnen opgaan, kun je ze ook attenderen op verhalen in boeken die een soortgelijk verhaal vertellen. Kinderen zijn daar dan ontvankelijker voor. Bovendien haalt zo'n bordspel hen weg achter het scherm dat voor veel afleiding zorgt." De eerste workshops met kinderen uit de buurt zijn alweer twee jaar geleden. Inmiddels krijgt hij niet alleen aanvragen om sessies te doen uit Limburg maar uit het hele land. "Tot Groningen aan toe."

Avonturenboek
De grote interesse voor zijn methode heeft ervoor gezorgd dat het inmiddels een groot deel van zijn tijd in beslag neemt. Door op meerdere plekken tegelijk workshops te doen heeft hij al meerdere Dungeon Masters opgeleid met zijn methode. Daarnaast is een handboek in de maak dat volgende maand in de winkels moet liggen. Hierin staan niet alleen de regels maar ook knutselopdrachten om de creativiteit nog verder aan te wakkeren en zelf spelelementen te maken die in het verhaal gebruikt kunnen worden.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen