Overslaan en naar de inhoud gaan

Video: Boodschappenbriefjes als kunstobject in Venray

Geplaatst opvrijdag 23 april 2021 - 16:54

Verloren Venrayse boodschappenbriefjes worden sinds kort gebruikt als kunstobject in een voormalig winkelpand.

Historicus Wim Moorman struint namelijk Venrayse supermarkten af op zoek naar boodschappenbriefjes.

Analyse
Op de stoep, in winkelkarretjes en mandjes vindt hij input voor zijn kunstobject in het centrum van Venray. "Ik analyseer de briefjes en laat bij sommige mijn eigen fantasie de vrije loop. Dan schrijf ik er een verhaal bij en dat exposeer ik dan in de etalageruit aan de Schoolstraat", licht de historicus toe.

Kunstroute
De verzameling boodschappenbriefjes is inmiddels al vrij groot. De expositie is opgenomen in de kunstroute van het Odapark, die tot 1 juni te zien is in de winkelstraten van Venray. Op de etalageruit die Moorman toegewezen kreeg, hangen inmiddels tientallen lijstjes.

Dialectwoorden
Volgens Moorman verschillen de boodschappenbriefjes per plaats. "De boodschappenbriefjes die ik in Horst verzamel, zijn echt anders dan in Venray", zegt Moorman. "In Horst worden bijvoorbeeld vaker dialectwoorden als 'patatte' of 'mik' gebruikt, in Venray zie je dan weer vaker boodschappenbriefjes met Marokkaanse of Turkse teksten. Je kunt, juist omdat de lijstjes anoniem zijn, zien hoe mensen leven en hoe een samenleving is opgebouwd."

Deel dit bericht via
Overzicht
Advertentie
Deze ramp in Limburg raakt ons allemaal. Doneer nu en draag uw steentje bij!

Het Nationaal Rampenfonds heeft het bankrekeningnummer 777 opengesteld voor particulieren, bedrijven en instellingen die willen bijdragen aan de door de overstromingsramp getroffen gebieden in Zuid-Limburg.

Vanuit de landelijke overheid is al duidelijk gemaakt dat bij de leniging van de nood een belangrijke rol voor de rijksoverheid is weggelegd. Veel schade aan huizen en bedrijven is door verzekeringen gedekt. Maar er blijven ook noden over die niet uit andere bronnen gedekt worden. En juist voor die initiatieven wil het Nationaal Rampenfonds een financier zijn.

Bekijk hier wat u kunt doen
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen