Overslaan en naar de inhoud gaan

Video: Bidden hield Limburgers op de been in de oorlog

Geplaatst opdonderdag 23 januari 2020 - 19:10

Het zijn verhalen die stilaan verdwijnen: de alledaagse beslommeringen van gewone mensen tijdens de oorlog.

Met verhalen van de laatste getuigen van de Tweede Wereldoorlog heeft het Museum van de vrouw in Echt daarom de tentoonstelling Stille kracht ingericht.

Geen stoere verhalen
Hier vind je geen stoere verhalen over verzetsstrijders of heldhaftige militairen. Nee dit is het andere verhaal. Maar wel het verhaal van het grootste deel van de Limburgse bevolking. Het verhaal van het gezinsleven dat aanvankelijk zo gewoon mogelijk doordraait. Over jongeren die verliefd worden en hoe kinderen speelden. Totdat het oorlogsgeweld in de laatste oorlogsmaanden toeslaat. Dan wordt alles anders.

Video: L1

Emoties
Dorien van Meel van het Museum van de vrouw: "Deze tentoonstelling gaat over emoties. We laten mensen aan het woord die de oorlog meegemaakt hebben. En aan de hand daarvan hebben we de tentoonstelling ingericht zoals het dagelijks leven toen was".

Bidden
In de tentoonstelling is een kelder nagebouwd. Een plek waarin veel mensen noodgedwongen moesten schuilen als er beschietingen of bombardementen plaatsvonden. Mia Marcks-Schroeder uit Koningsbosch maakte op een avond een granaatbeschieting mee: "Het was panische angst. Ik jankte alleen maar, ik was 12 jaar en wilde niet dood. Mijn vader pakte het kerkboek en ging de stervensgebeden opzeggen"

Oorlogsjaren
Dat was een gangbaar beeld tijdens beschietingen, want gebeden werd er heel veel in de oorlogsjaren. Dat merkte ook Dorien van Meel tijdens de interviews met tien Limburgers over hun oorlogservaringen. "Er werd continu gebeden. Ik begrijp het ook wel, mensen moesten zich ergens aan vasthouden om van de angst af te komen".

De expositie Stille Kracht is tot eind van dit jaar te zien in het Museum van de Vrouw in Echt.

Deel dit bericht via
Overzicht
L1 Hittegolf
Uitgelicht
Win een coole airco bij de L1 Hittegolf op L1 Radio!

Boh, wat is het warm he. Maar goed dat je L1 Radio hebt op staan. Van donderdag t/m woensdag kun je op werkdagen genieten van de L1 Hittegolf!

Heerlijke zomerhits, tips én je maakt ook nog eens kans op een gratis airco. De L1 Hittegolf is iedere werkdag van 06:00 - 19:00 op L1 Radio.

Maak hier kans op de coole airco
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen