Overslaan en naar de inhoud gaan

Video: Bidden hield Limburgers op de been in de oorlog

Geplaatst opdonderdag 23 januari 2020 - 19:10

Het zijn verhalen die stilaan verdwijnen: de alledaagse beslommeringen van gewone mensen tijdens de oorlog.

Met verhalen van de laatste getuigen van de Tweede Wereldoorlog heeft het Museum van de vrouw in Echt daarom de tentoonstelling Stille kracht ingericht.

Geen stoere verhalen
Hier vind je geen stoere verhalen over verzetsstrijders of heldhaftige militairen. Nee dit is het andere verhaal. Maar wel het verhaal van het grootste deel van de Limburgse bevolking. Het verhaal van het gezinsleven dat aanvankelijk zo gewoon mogelijk doordraait. Over jongeren die verliefd worden en hoe kinderen speelden. Totdat het oorlogsgeweld in de laatste oorlogsmaanden toeslaat. Dan wordt alles anders.

Video: L1

Emoties
Dorien van Meel van het Museum van de vrouw: "Deze tentoonstelling gaat over emoties. We laten mensen aan het woord die de oorlog meegemaakt hebben. En aan de hand daarvan hebben we de tentoonstelling ingericht zoals het dagelijks leven toen was".

Bidden
In de tentoonstelling is een kelder nagebouwd. Een plek waarin veel mensen noodgedwongen moesten schuilen als er beschietingen of bombardementen plaatsvonden. Mia Marcks-Schroeder uit Koningsbosch maakte op een avond een granaatbeschieting mee: "Het was panische angst. Ik jankte alleen maar, ik was 12 jaar en wilde niet dood. Mijn vader pakte het kerkboek en ging de stervensgebeden opzeggen"

Oorlogsjaren
Dat was een gangbaar beeld tijdens beschietingen, want gebeden werd er heel veel in de oorlogsjaren. Dat merkte ook Dorien van Meel tijdens de interviews met tien Limburgers over hun oorlogservaringen. "Er werd continu gebeden. Ik begrijp het ook wel, mensen moesten zich ergens aan vasthouden om van de angst af te komen".

De expositie Stille Kracht is tot eind van dit jaar te zien in het Museum van de Vrouw in Echt.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen