Overslaan en naar de inhoud gaan

Video: Bidden hield Limburgers op de been in de oorlog

Geplaatst opdonderdag 23 januari 2020 - 19:10

Het zijn verhalen die stilaan verdwijnen: de alledaagse beslommeringen van gewone mensen tijdens de oorlog.

Met verhalen van de laatste getuigen van de Tweede Wereldoorlog heeft het Museum van de vrouw in Echt daarom de tentoonstelling Stille kracht ingericht.

Geen stoere verhalen
Hier vind je geen stoere verhalen over verzetsstrijders of heldhaftige militairen. Nee dit is het andere verhaal. Maar wel het verhaal van het grootste deel van de Limburgse bevolking. Het verhaal van het gezinsleven dat aanvankelijk zo gewoon mogelijk doordraait. Over jongeren die verliefd worden en hoe kinderen speelden. Totdat het oorlogsgeweld in de laatste oorlogsmaanden toeslaat. Dan wordt alles anders.

Video: L1

Emoties
Dorien van Meel van het Museum van de vrouw: "Deze tentoonstelling gaat over emoties. We laten mensen aan het woord die de oorlog meegemaakt hebben. En aan de hand daarvan hebben we de tentoonstelling ingericht zoals het dagelijks leven toen was".

Bidden
In de tentoonstelling is een kelder nagebouwd. Een plek waarin veel mensen noodgedwongen moesten schuilen als er beschietingen of bombardementen plaatsvonden. Mia Marcks-Schroeder uit Koningsbosch maakte op een avond een granaatbeschieting mee: "Het was panische angst. Ik jankte alleen maar, ik was 12 jaar en wilde niet dood. Mijn vader pakte het kerkboek en ging de stervensgebeden opzeggen"

Oorlogsjaren
Dat was een gangbaar beeld tijdens beschietingen, want gebeden werd er heel veel in de oorlogsjaren. Dat merkte ook Dorien van Meel tijdens de interviews met tien Limburgers over hun oorlogservaringen. "Er werd continu gebeden. Ik begrijp het ook wel, mensen moesten zich ergens aan vasthouden om van de angst af te komen".

De expositie Stille Kracht is tot eind van dit jaar te zien in het Museum van de Vrouw in Echt.

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Jouw videoboodschap op L1 TV.

Stuur je zelfgemaakte video via Whatsapp naar 06 44 76 71 57.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Uitgelicht
Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV

Wie wil jij een hart onder de riem steken? Stuur je filmpje naar L1 TV via Whatsapp naar 06 44 76 71 57.

De videoboodschappen worden gedurende de hele dag op L1 TV uitgezonden.

Voor je opa, oma, familie of vrienden...
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
AvondGasten: corona in Limburg
Uitgelicht
AvondGasten: corona in Limburg

L1 gaat in samenwerking met Zuyderland en andere Limburgse zorginstellingen een extra programma uitzenden waarbij we ingaan op vragen rond het coronavirus.

Er zullen medische experts aanschuiven antwoord geven op de belangrijkste zaken in de bestrijding van het virus. Daarbij geven ze ook preventietips, lichten ze maatregelen toe in hun eigen instellingen en beantwoorden ze de belangrijkste vragen van de kijkers.

Iedere avond om 18:00 op L1 TV, met een herhaling om 21:00.

Stel hier je vraag over corona
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen