Overslaan en naar de inhoud gaan

Video: Bewoners Oolderplas zijn rotzooi zat, ruimen zelf op

Geplaatst opmaandag 13 juli 2020 - 20:36

Omwonenden zijn de grote hoeveelheid rotzooi die dagelijks wordt achtergelaten rond de Oolderplas in Herten meer dan zat. Ze roepen op tot actie.

Waar veel voorzieningen voor recreatie nog gesloten zijn vanwege het coronavirus, wordt de omgeving van de Roermondse Maasplassen druk bezocht

"We hebben het hier eigenlijk nog nooit zo druk meegemaakt", zegt omwonende Brigitte Kroos. Jongeren gebruiken de waterkant van de Oolderplas achter haar huis ‘s avonds graag als hangplek, maar ook vissers weten de plek te vinden en mensen met bootjes leggen er graag aan.

Lees ook: Feest, afval, drugs en condooms langs Maas: 'Net Ibiza hier'

Vijf zakken vol
Kroos vindt het allemaal prima, maar ergert zich vooral aan de rommel die al die bezoekers achterlaten. “Ik kan er gewoon met mijn verstand niet bij dat er iedere dag weer nieuwe rotzooi ligt en niet een beetje."

Na een zonnige dag haalt Kroos samen met een groepje buurtbewoners wel vijf volle vuilniszakken met rotzooi uit het gebied. "Mijn dag begint ‘s ochtends voor het werk met een rondje met de hond. Prikstok en vuilniszak gaan standaard mee. Iedere dag opnieuw. En leeg blijft de zak helaas nooit. Je wordt er soms moedeloos van.”

Geen resultaat
De frustratie is dan ook groot bij haar en andere omwonenden. Die frustratie wordt gedeeld door de grondeigenaar Limburgs Landschap. Boswachter Jos Berends denkt dat het gedrag van de mensen heel moeilijk te veranderen is. Bordjes en zakken bij de ingangen van het gebied hebben maar weinig resultaat. Hij is in ieder geval blij dat de bewoners nog bereid zijn om mee te helpen met het opruimen van de rommel.

Bekeuringen
Wethouder Rens Evers toont zich begripvol ten opzichte van Kroos en de anderen. Hij belooft dat er in ieder geval extra prullenbakken worden geplaatst in het gebied. "Voorzien van teksten, die mensen hopelijk aan zullen sporen om er ook gebruik van te maken."

Op de langere termijn is toch een bredere aanpak nodig. In de Roermondse gemeenteraad is hierover onlangs ook een motie aangenomen. "De groene brigade krijgt hierin een belangrijke rol. Ook om te handhaven en bekeuringen uit te kunnen delen."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen