Overslaan en naar de inhoud gaan

Video: Amerikaanse traditie vliegt over naar Margraten

Geplaatst opzondag 1 december 2019 - 17:41

Wreaths Across America (WAA), de jaarlijkse kranslegging bij oorlogsgraven in de Verenigde Staten (VS), wordt ook een traditie in Margraten.

Deze traditie ontstond in de Verenigde Staten gebeurt in de jaren negentig. De Amerikaanse ambassadeur Pete Hoekstra en WAA-organisator Renee Worcester spraken lovende woorden over de manier waarop dit Amerikaanse eerbetoon voor het eerst op Limburgse bodem werd uitgevoerd.

Indruk
De Amerikaanse delegatie van WAA is dusdanig onder de indruk dat het niet bij een keer blijft. De kranslegging die in de VS op 14 december is, moet ook in Margraten een jaarlijkse ceremonie worden. Wreaths Across America werd vorig jaar in Normandië voor het eerst buiten de landsgrenzen van de VS georganiseerd. Dit jaar is er de kranslegging op de erevelden in het Luxemburgse Hamm en Margraten.

Hartverwarmend
"Voor Amerikanen is dit hartverwarmend." Renee Worcester is geroerd door de grote opkomst op het oorlogskerkhof. Alle 8.301 graven zijn geadopteerd. Veel adoptie-families komen uit de buurt van het kerkhof. Enkele honderden mensen zijn op deze koude eerste dag van december naar Margraten gekomen om bij ieder graf een krans (wreath) te leggen.

Video: L1

Amerikaanse sparretakken
Renee Worcester komt uit de Amerikaanse staat Maine. Daar komen de kransen met lint en rode strik vandaan. Ze zijn overgevlogen vanuit de Verenigde Staten voor deze gelegenheid. Haar schoonvader, Morill Worcester, is de grondlegger van de traditie. "We vinden het heel belangrijk dat hier in Margraten kransen van de balsemzilverspar uit Amerika liggen. "Het is nogal een geregel met vergunningen, maar dat hebben we er graag voor over."

In de Verenigde Staten blijven de kransen ongeveer een maand liggen. In Margraten is dat maximaal 72 uur vanwege wetgeving op exotisch plantmateriaal.

2,2 miljoen graven
In de Verenigde Staten zijn 2,2 miljoen oorlogsgraven. "WAA eert alle gesneuvelden vanaf de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog tot nu." Verreweg de meeste graven dateren uit de periode van de Amerikaanse Burgeroorlog (1861-1865).

Arlington
Een Amerikaanse bezoekster in Margraten kan haar ogen bijna niet geloven. "Mijn man is Vietnam-veteraan. Hij is sceptisch en heeft met zijn kameraden weinig eerbetoon gekend. Als ik hem vertel dat mensen hier graven geadopteerd hebben, graven verzorgen en regelmatig bezoeken dan gaat hij zijn oren niet geloven. Dit is zo belangrijk wat jullie hier doen." Haar zoon is begraven op Arlington in North-Virginia (400.000 graven). Op die enorme begraafplaats vlak bij het Pentagon is de WAA-traditie begonnen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

De eerste aflevering van Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden is zaterdag 28 november om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen