Overslaan en naar de inhoud gaan

Video: Amerikaanse traditie vliegt over naar Margraten

Geplaatst opzondag 1 december 2019 - 17:41

Wreaths Across America (WAA), de jaarlijkse kranslegging bij oorlogsgraven in de Verenigde Staten (VS), wordt ook een traditie in Margraten.

Deze traditie ontstond in de Verenigde Staten gebeurt in de jaren negentig. De Amerikaanse ambassadeur Pete Hoekstra en WAA-organisator Renee Worcester spraken lovende woorden over de manier waarop dit Amerikaanse eerbetoon voor het eerst op Limburgse bodem werd uitgevoerd.

Indruk
De Amerikaanse delegatie van WAA is dusdanig onder de indruk dat het niet bij een keer blijft. De kranslegging die in de VS op 14 december is, moet ook in Margraten een jaarlijkse ceremonie worden. Wreaths Across America werd vorig jaar in Normandië voor het eerst buiten de landsgrenzen van de VS georganiseerd. Dit jaar is er de kranslegging op de erevelden in het Luxemburgse Hamm en Margraten.

Hartverwarmend
"Voor Amerikanen is dit hartverwarmend." Renee Worcester is geroerd door de grote opkomst op het oorlogskerkhof. Alle 8.301 graven zijn geadopteerd. Veel adoptie-families komen uit de buurt van het kerkhof. Enkele honderden mensen zijn op deze koude eerste dag van december naar Margraten gekomen om bij ieder graf een krans (wreath) te leggen.

Video: L1

Amerikaanse sparretakken
Renee Worcester komt uit de Amerikaanse staat Maine. Daar komen de kransen met lint en rode strik vandaan. Ze zijn overgevlogen vanuit de Verenigde Staten voor deze gelegenheid. Haar schoonvader, Morill Worcester, is de grondlegger van de traditie. "We vinden het heel belangrijk dat hier in Margraten kransen van de balsemzilverspar uit Amerika liggen. "Het is nogal een geregel met vergunningen, maar dat hebben we er graag voor over."

In de Verenigde Staten blijven de kransen ongeveer een maand liggen. In Margraten is dat maximaal 72 uur vanwege wetgeving op exotisch plantmateriaal.

2,2 miljoen graven
In de Verenigde Staten zijn 2,2 miljoen oorlogsgraven. "WAA eert alle gesneuvelden vanaf de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog tot nu." Verreweg de meeste graven dateren uit de periode van de Amerikaanse Burgeroorlog (1861-1865).

Arlington
Een Amerikaanse bezoekster in Margraten kan haar ogen bijna niet geloven. "Mijn man is Vietnam-veteraan. Hij is sceptisch en heeft met zijn kameraden weinig eerbetoon gekend. Als ik hem vertel dat mensen hier graven geadopteerd hebben, graven verzorgen en regelmatig bezoeken dan gaat hij zijn oren niet geloven. Dit is zo belangrijk wat jullie hier doen." Haar zoon is begraven op Arlington in North-Virginia (400.000 graven). Op die enorme begraafplaats vlak bij het Pentagon is de WAA-traditie begonnen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie

Meest gelezen