Overslaan en naar de inhoud gaan

Video: Alle 'megjes' van Kronenberg geportretteerd in boek

Geplaatst opdinsdag 25 juni 2019 - 16:32

Alle vrouwen van haar geboortedorp op de foto zetten. Met dat idee ging de Kronenbergse Marleen Wijnen vorig jaar aan de slag.

Nu is er het fotoboek Megjes in Kronenberg en een expositie met dezelfde naam.

359 megjes
Kronenberg telt zo’n 1.100 inwoners. Dat betekent dat er ruwweg 550 inwoners vrouw zijn. 359 van die vrouwen lieten zich uiteindelijk fotograferen voor de camera van Marleen Wijnen. "Niet iedereen heeft gehoor gegeven aan mijn oproep. Dit project is er eentje op basis van vrijwilligheid. Ik heb voor sommige weigeraars nog wel wat sociale druk uitgeoefend maar met 359 deelneemsters ben ik heel erg tevreden", stelt Wijnen.

Video: L1

Rubrieken
Behalve de foto’s verzamelde Wijnen ook de verhalen van de geportretteerden. Die heeft ze als basis gebruikt voor de samenstelling van haar boek. Wijnen: "359 portretten worden al snel saai om te bekijken. Daarom heb ik de meisjes bij elkaar gezet in verschillende rubrieken. Zo krijg je wat meer dynamiek en een logisch geheel."

Jongste en oudste
De oudste deelneemster is Mia Mertens. Ze was 96 toen haar portret genomen is. Inmiddels is ze 97. Bij het zien van het boek en haar eigen portret toont ze zich enthousiast. "Het is heel erg mooi geworden. Ik wilde ook meteen mee doen. Ik ken Marleen goed en het leek me heel erg leuk.” Mertens’ foto is de opening van het boek geworden. De laatste pagina is voor het jongste megje. Sabien Nagels werd pas in december 2018 geboren. Moeder Carolien liet zich als zwangere portretteren. “Ik wist toen nog niet wat het geslacht werd. Marleen zei wel al dat ik haar moest bellen als het een meisje werd. Dat heb ik na de geboorte dan ook gedaan. Het is heel leuk dat zij nu ook in het boek staat", zegt de trotse moeder.

Voorlopig geen jungskes
Het boek Megjes in Kronenberg wordt komende zondag gepresenteerd, tegelijkertijd met een expositie in de dorpskerk van Kronenberg. Nu het project klaar is krijgt Wijnen veel de vraag wanneer de jungskes aan de beurt zijn. "Dat gebeurt voorlopig nog niet. Het is echt veel te veel werk. Er volgt zeker een nieuw foto-project, maar wel een dat behapbaar is."

Mijn Limburgs Hart zamelt geld in voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg. Steun de actie.

Deel dit bericht via
Overzicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK 2021!

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen