Overslaan en naar de inhoud gaan

Video: 200 kilometer skaten voor dementie

Geplaatst opdinsdag 8 september 2020 - 16:09

De Iraanse Golnaz Atefi werkt als onderzoeker bij Alzheimer Centrum Limburg van MUMC+ en heeft zich de komende dagen een bijzondere uitdaging gesteld. Ze gaat 200 kilometer skaten om geld in te zamelen voor dementie.

Atefi werd vroeger zelf geconfronteerd met dementie bij haar grootvader. In haar kinderjaren speelden haar grootouders een belangrijke rol in haar leven. Van hen kreeg ze haar eerste paar skates. Er ontstond een hobby uit die ze nog steeds graag beoefent.

Eenzaam thuis
Tijdens de piek van de corona-epidemie dacht Atefi veel na over mensen met dementie die alleen thuis zitten. Om hen een hart onder de riem te steken kreeg ze het idee om geld op te halen voor een adoptieproject van het Limburgse Alzheimercentrum. Dit project brengt kinderen in contact met ouderen met dementie. Zo kunnen kinderen leren over de ziekte en wat die doet met mensen. Ouderen met dementie komen op hun beurt in contact met jeugd wat hen uit hun isolement haalt.

Ambassadeur
Het is ook betekenisvol voor mezelf. Het voelt een beetje alsof ik dit met terugwerkende kracht voor mijn eigen grootouders doe. Ik wil graag de ambassadeur zijn voor als die kleinkinderen die opa’s of oma’s hebben met dementie. Daarom heb ik ook veel zin in deze uitdaging. Het wordt zwaar maar wel leuk en voor een belangrijk doel.

Skatemarathon
Atefi vertrok dinsdagmiddag vanuit Maastricht voor haar uitdaging. In vijf dagen wil ze het Duitse Witten bereiken. Daar volgt ze een zomercursus over Alzheimer. Onderweg wordt ze gesteund door collega’s die af en toe zorgen voor een natje en een droogje. Maar het skaten zal ze toch zelf moeten doen. 13 september moet de missie zijn volbracht, ruim een week voor Wereld Alzheimer-dag op 21 september. Met haar ‘Rolling for dementia’-project hoopt ze flink wat geld op te brengen. Atefi: "Alle steun is meer dan welkom.”"

Golnaz Atefi skate tegen dementie
Guus Benders (L1)

Tour de L1mbourg iedere dag om 18:30 live vanuit een andere Limburgse gemeente. Bekijk hier alle locaties.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen