Overslaan en naar de inhoud gaan

Veteranen doen aangifte tegen Venlose regisseur Taihuttu

Geplaatst opzondag 9 mei 2021 - 18:06

Meerdere veteranenorganisaties nemen afstand van de film De Oost, geregisseerd door de Venlose Jim Taihuttu. Veteranenorganisatie Maluku4Maluku doet ook aangifte. De aanleiding hiervoor is een artikel in het Algemeen Dagblad waarin Taihuttu zich uitspreekt over de kritiek op zijn film.

Daarin zegt de Venlose regisseur dat de defensietop en veteranen hun goedkeuring zouden hebben uitgesproken voor de film. Ook noemt hij de veteranen die kritiek hebben 'gekkies' en 'onofficiële partijen'. Maluku4Maluku doet aangifte tegen Taihuttu vanwege groepsbelediging en zaaien van haat tegenover Molukse, Indische en Nederlandse slachtoffers en veteranen.

De Oost
Film De Oost gaat over de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd tussen 1945 en 1949, een zeer beladen hoofdstuk uit de vaderlandse geschiedenis. De film is vanaf 13 mei te zien op Amazon Prime Video.

Lees ook: Voor première al lof voor Taihuttu-film De Oost

Kritiek
Volgens de Federatie Indische Nederlanders (FIN) laat een recente trailer zien dat Nederlandse militairen naar Nederlands-Indië zijn gestuurd 'om de Indonesische vrijheidsstrijd neer te slaan', terwijl zij vooral zijn gestuurd om een eind te maken aan de Bersiap. Dat waren gewelddadige Indonesische paramilitaire organisaties en bendes. Het Veteranen Platform (VP), dat meer dan 70.000 individuele veteranen vertegenwoordigt, vindt dat de film een ongenuanceerde en eenzijdige benadering is van het militair optreden in die tijd.

Legertop
"Diverse mensen uit de legertop en veteranen uit die tijd hebben de film gezien en hun goedkeuring uitgesproken. Die paar gekkies zien alleen wat ze willen zien. Mensen met kritiek hebben misschien zelf wel iets op hun kerfstok waarover ze geen verantwoording durven af te leggen", zegt Taihuttu in het AD. "Ik had deze film niet durven schrijven als de basis ervan niet echt gebeurd was”, benadrukt de regisseur. "En ik ben een filmmaker, geen historicus. Het enige wat ik wil is een topje van de ijsberg laten zien.”

Kort geding
De FIN eist middels een kort geding dat er een disclaimer komt. Volgens de federatie maakt de film geschiedkundige claims zonder feitelijke onderbouwing. Taihuttu zegt de disclaimer aan het einde van de film te willen verwerken, maar dit is voor de FIN niet genoeg. De rechter doet dinsdag uitspraak.

Lees ook: Rechter buigt zich over Taihuttu-film De Oost

Demonstranten
Tijdens de inhoudelijke zitting van het kort geding afgelopen vrijdag, verzamelde een vijftal demonstranten zich voor de Rechtbank Amsterdam. "Toen knapte er iets in mij en merkte ik dat ik niet verder kon. Verbazing en verslagenheid. Ik voel mij als kunstenaar namelijk totaal niet serieus genomen op deze manier. Jarenlang werk ik aan een sociaal maatschappelijk geëngageerde film en wat krijg ik er voor terug: Een protest van vijf mensen?", schrijft Taihuttu op zijn Instagrampagina.

'Federnaties'
Hij vervolgt: "Maar goed, ik ben de beroerdste niet en heb nog wat contacten in de casting wereld dus wil de Federnaties Nederlandse Indiërs het volgende aanbieden. Bij jullie volgende demonstratie tegen de film stuur ik 100 figuranten om jullie te helpen. Dit betaal ik uiteraard geheel uit eigen zak."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen