Overslaan en naar de inhoud gaan

Verzet tegen 'doorgeslagen toetscultuur' middelbare scholen

Geplaatst opmaandag 8 april 2019 - 7:54

Middelbare scholen willen dat er minder toetsmomenten komen.

Dat meldt het Algemeen Dagblad. "In het voortgezet onderwijs ervaren leerlingen een hordenrace, waarin ze van toets naar toets hollen", zegt Dominique Sluijsmans, lector professioneel beoordelen op Zuyd Hogeschool.

Nieuwe methode
Tientallen middelbare scholen in Nederland experimenteren inmiddels met een nieuwe manier van lesgeven. Daarbij worden de prestaties van leerlingen tussentijds in de gaten gehouden. Bij deze manier van werken, 'formatieve evaluatie' genoemd, wordt met quizzen en klassikale projecten in de gaten gehouden of een leerling de lesstof beheerst. Ook krijgen ze mondelinge overhoringen zonder dat ze er een punt voor krijgen.

Kortetermijneffect
Reden voor de scholen om de strijd aan te binden met de 'doorgeslagen toetscultuur' is dat leerlingen te gestrest zijn door het grote aantal toetsen. Ook merken docenten dat leerlingen alleen nog maar hun best doen voor opdrachten waar ze een punt voor krijgen.

Stress
Keerzijde van het verminderen van het aantal toetsen is dat de druk om te presteren per toets hoger wordt. Als leerlingen per periode nog maar twee of drie toetsen krijgen, hangt er meer af van het punt dat ze voor die toetsen krijgen. Veel scholen vinden het dan ook lastig om op de nieuwe manier te werken en de juiste balans in de gaten te houden.

Volgens Gerdineke van Silfhout van het nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling is het af en toe balanceren op een dun koord.

Praktijkvoorbeeld
Het Bernardinuscollege in Heerlen is een van de scholen in Limburg die experimenteert met de nieuwe manier van beoordelen. Sinds enkele jaren zijn er nog maar één of twee toetsmomenten per periode. "Het viel ons achteraf gezien heel erg mee om het roer om te gooien. Minder toetsen betekent natuurlijk ook werkdrukverlaging voor docenten. Dat is een mooie bijvangst", zegt onderwijsdirecteur Peter-Paul Lenssen. "Maar het gaat natuurlijk vooral om de leerontwikkeling van de leerlingen. Je moet niet alleen maar prestatie op prestatie meten, maar de hele leerweg in de gaten houden of de leerling op het juiste niveau zit."

Ontwikkeling volgen
Met ingang van komend schooljaar wordt dat op het Bernardinuscollege al vanaf de brugklas in de praktijk gebracht. "De leerlingen krijgen dan de eerste zes weken, tot aan de herfstvakantie, geen prestatietoetsen met cijfers, maar we gaan breed kijken naar 'hoe ben je uit de basisschool gekomen' en 'waar ben je goed in'." Het Bernardinuscollege gaat daarnaast werken met een dashboard-systeem, waar ook leerlingen en ouders in kunnen. "De leerling gaat daarbij zelf een stuk van de administratie overnemen, samen met zijn studiecoach." Dat moet volgens Lenssen de betrokkenheid van de leerling bij zijn eigen ontwikkeling vergroten.

Cijfers blijven
Na de eerste zes weken wordt er gewerkt met een combinatie van beide methoden: enerzijds het traditioneel toetsen, anderzijds het volgen van de ontwikkeling per leerling zonder dat daar cijfers aan gekoppeld zijn. Dat is volgens Lenssen niet te vermijden: "Zolang de wereld er zo uitziet dat de cijfers meetellen, ontkom je er niet aan om er ook een mix van te maken".

Zodra er een omslag komt en de leerling zelf meer betrokken raakt bij zijn eigen ontwikkeling worden volgens Lenssen 'de cijfers een interessant ding om naar te kijken, maar is het meer zaak dat je je alleen maar daardoor laat leiden'.

NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis. Maandag t/m donderdag 17:00, 18:00 & 22:00 op L1 TV

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

De eerste aflevering van Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden is zaterdag 28 november om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen