Overslaan en naar de inhoud gaan

'Verzekering wijkt af van de voorwaarden na watersnood'

Geplaatst opwoensdag 21 juli 2021 - 13:41

Verzekeraars dekken meer schade die het gevolg is van de wateroverlast in Valkenburg aan de Geul dan in hun polisvoorwaarden beschreven staat.

Dat maakte burgemeester Daan Prevoo woensdagmiddag tijdens de persconferentie bekend. De totale schade als gevolg van de watersnood voor de gemeente Valkenburg aan de Geul bedraagt 400 miljoen euro.

Verzekering dekt
Prevoo had los van dat desastreuze cijfer ook goed nieuws voor de inwoners van zijn gemeente. Verzekeraars Achmea en Interpolis hebben namelijk aangegeven het gros van de schade te dekken. Prevoo las zodoende een verklaring voor van die verzekeringsmaatschappijen: "Voor zakelijke klanten die een polis hebben, dekken we de schade door neerslag. Dat is een hele belangrijke omdat de schade in het Geuldal is veroorzaakt door neerslag en niet door de overstroming van de Geul. Schade die werd veroorzaakt door het bezwijken van de primaire waterkering wordt gedekt door het rampenfonds van het Rijk. Schade die werd veroorzaakt door het bezwijken van de secundaire waterkering (waterbuffers) is voor particulieren gedekt, voor zakelijke klanten niet."

Lees ook: Persconferentie Valkenburg: 400 miljoen schade

Risico voor verzekeringsmaatschappijen
Volgens Prevoo doen verzekeringsmaatschappijen hiermee meer dan hun plicht. "De verzekeringsmaatschappijen gaan afwijken van hun voorwaarden. Waarvoor grote hulde. Afgewezen klanten benaderen we zo spoedig mogelijk om te kijken hoe we kunnen helpen. We stellen ons operationeel apparaat ter beschikking waardoor de schoonmaakfaciliteiten kunnen worden ingezet." Prevoo vertelde verder ook dat de verzekeraars uit naam van particulieren aanspraak gaan maken op het rampenfonds. "Dat gaat met behulp van een akte van cessie, waarbij een schuld wordt overgenomen. Achmea neemt hiermee een risico omdat ze niet weet of het rampenfonds alles gaat dekken."

Lees ook: Verzekeraars: schade Limburg veelvoud van 10 miljoen euro

Veel tijd nodig om schade in kaart te brengen
Geeke Feiter, directeur van het Verbond van Verzekeraars legde vervolgens de complexiteit van de schade uit na de watersnood. "Het gaat langer duren voordat zichtbaar is wat de daadwerkelijke schade is. Bijvoorbeeld in het geval van huizen die van mergel zijn gebouwd. Dit gaat daarom een tijd duren." Feiter schatte het op een drie of vier maanden.

Twee keer 200 miljoen
Het bedrag van 400 miljoen euro schade in zijn gemeente baseert Prevoo op 200 miljoen euro materiële schade en 200 miljoen euro bedrijfsschade. Die materiële schade komt van de 2.300 huishoudens die beschadigd zijn geraakt, daarvan zijn 700 huizen zo ernstig beschadigd dat ze niet meer bewoonbaar zijn. Op het gebied van bedrijfsschade zijn 270 horeca-panden en 180 winkels beschadigd geraakt. 700 gezinnen zouden daardoor ontheemd zijn.

Bekijk hier dronebeelden van de overstromingen in Valkenburg:

Deel dit bericht via
Overzicht
Advertentie
Deze ramp in Limburg raakt ons allemaal. Doneer nu en draag uw steentje bij!

Het Nationaal Rampenfonds heeft het bankrekeningnummer 777 opengesteld voor particulieren, bedrijven en instellingen die willen bijdragen aan de door de overstromingsramp getroffen gebieden in Zuid-Limburg.

Vanuit de landelijke overheid is al duidelijk gemaakt dat bij de leniging van de nood een belangrijke rol voor de rijksoverheid is weggelegd. Veel schade aan huizen en bedrijven is door verzekeringen gedekt. Maar er blijven ook noden over die niet uit andere bronnen gedekt worden. En juist voor die initiatieven wil het Nationaal Rampenfonds een financier zijn.

Bekijk hier wat u kunt doen
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen