Overslaan en naar de inhoud gaan

Verwarring rond bananencocaïne: meesterzet of gelukstreffer?

Geplaatst opmaandag 7 juni 2021 - 6:50

De container met 450 kilo cocaïne die onlangs werd ontdekt in Hamburg was oorspronkelijk bedoeld voor de haven in Antwerpen. Om onduidelijke redenen veranderde de koers en dat speelde justitie in de kaart.

Twee Limburgers en een Brabander zijn inmiddels aangehouden. De drie verdachten hoorden vorige week dat ze nog zeker twee weken in voorarrest blijven.

Lees ook: Drie aanhoudingen in onderzoek grootschalige cocaïnehandel

Slordig met Sky
Sinds juli 2020 zou er onderling contact zijn geweest over het cocaïnetransport. Dat gebeurde via de versleutelde chatdienst Sky, die onlangs gekraakt is door opsporingsdiensten. De drie mannen waanden zich volledig onbespied en zouden zelfs foto's en informatie hebben uitgewisseld die aan de partij cocaïne te koppelen zijn.

Lading bananencoke
Het plan was dat de cocaïne, verstopt tussen een lading bananen, vanuit Colombia in een container de haven van Antwerpen zou bereiken. Via België moest het spul naar Nederland. Tot verrassing van de betrokkenen belandde de container in maart echter in het Duitse Hamburg. Mogelijk door inmenging van opsporingsdiensten, die op dat moment op de hoogte waren van het transport.

Door de cocaïne op een andere plek te laten bezorgen en deze daar te onderscheppen, konden de speurders immers kijken hoe verdachten zouden reageren. Was het geen uitgekookt plan van justitie, dan was het een welkome toevalstreffer, want een reactie volgde.

Tientallen miljoenen
Via Sky-chats zou Sittardenaar Roger K. (47) na het mislukte transport zijn zorgen hebben gedeeld met Raymond P. (57) uit Landgraaf en hun vermeende kompaan Cees van de W. (67), een fruit- en groentehandelaar uit Bergen op Zoom die inmiddels in België woont. Het trio besprak de mislukte deal. Wat de mannen toen nog niet wisten, is dat politie en justitie ze intensief observeerden.

Aanzienlijke rol
Advocaten Theo Boumans, Peer Szymkowiak en Serge Weening zeggen in dit stadium van het onderzoek nog niet inhoudelijk op de zaak te kunnen reageren. Wel erkennen zij dat chatdienst Sky een aanzienlijke rol speelt in het onderzoek. Justitie zou honderden pagina's aan geheime gesprekken aan het dossier hebben toegevoegd.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen