Overslaan en naar de inhoud gaan

Verwarring rond bananencocaïne: meesterzet of gelukstreffer?

Geplaatst opmaandag 7 juni 2021 - 6:50

De container met 450 kilo cocaïne die onlangs werd ontdekt in Hamburg was oorspronkelijk bedoeld voor de haven in Antwerpen. Om onduidelijke redenen veranderde de koers en dat speelde justitie in de kaart.

Twee Limburgers en een Brabander zijn inmiddels aangehouden. De drie verdachten hoorden vorige week dat ze nog zeker twee weken in voorarrest blijven.

Lees ook: Drie aanhoudingen in onderzoek grootschalige cocaïnehandel

Slordig met Sky
Sinds juli 2020 zou er onderling contact zijn geweest over het cocaïnetransport. Dat gebeurde via de versleutelde chatdienst Sky, die onlangs gekraakt is door opsporingsdiensten. De drie mannen waanden zich volledig onbespied en zouden zelfs foto's en informatie hebben uitgewisseld die aan de partij cocaïne te koppelen zijn.

Lading bananencoke
Het plan was dat de cocaïne, verstopt tussen een lading bananen, vanuit Colombia in een container de haven van Antwerpen zou bereiken. Via België moest het spul naar Nederland. Tot verrassing van de betrokkenen belandde de container in maart echter in het Duitse Hamburg. Mogelijk door inmenging van opsporingsdiensten, die op dat moment op de hoogte waren van het transport.

Door de cocaïne op een andere plek te laten bezorgen en deze daar te onderscheppen, konden de speurders immers kijken hoe verdachten zouden reageren. Was het geen uitgekookt plan van justitie, dan was het een welkome toevalstreffer, want een reactie volgde.

Tientallen miljoenen
Via Sky-chats zou Sittardenaar Roger K. (47) na het mislukte transport zijn zorgen hebben gedeeld met Raymond P. (57) uit Landgraaf en hun vermeende kompaan Cees van de W. (67), een fruit- en groentehandelaar uit Bergen op Zoom die inmiddels in België woont. Het trio besprak de mislukte deal. Wat de mannen toen nog niet wisten, is dat politie en justitie ze intensief observeerden.

Aanzienlijke rol
Advocaten Theo Boumans, Peer Szymkowiak en Serge Weening zeggen in dit stadium van het onderzoek nog niet inhoudelijk op de zaak te kunnen reageren. Wel erkennen zij dat chatdienst Sky een aanzienlijke rol speelt in het onderzoek. Justitie zou honderden pagina's aan geheime gesprekken aan het dossier hebben toegevoegd.

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen