Overslaan en naar de inhoud gaan

Verwarring over Weertse vondst VOC-wrak in Zuid-Afrika

Geplaatst opvrijdag 6 maart 2020 - 12:45

Maritiem-archeoloog Bruno Werz uit Weert heeft VOC-schip ‘Haarlem’ toch nog niet definitief gevonden.

Een Facebookpost eerder deze week over een gevonden scheepswrak aan het strand van Kaapstad, wekte internationaal de suggestie dat Werz het vergane schip had gevonden.

Brits
"Dat is nog niet het geval", laat Werz vanuit Kaapstad weten. "Die foto gaat over een ander, vermoedelijk Brits, schip." Iemand deelde via Facebook een foto van een opgraving met daarbij de hashtags #Haarlem en #CapeTown, waardoor internationaal wat ophef ontstond.

Gelokaliseerd
Werz vermoedt de Haarlem inmiddels wel gelokaliseerd te hebben. In een onlangs gebouwd laboratorium moeten enkele proefmonsters die hij heeft genomen uitsluitsel bieden. "Dat loopt alleen wat vertraging op." Volgens de maritiem-archeoloog heeft dat te maken met klimaatbeheersing in het lab.

Opgraving
Zodra de labuitslagen binnen zijn en er voldoende redenen zijn om aan te nemen dat het (door hem) gevonden scheepswrak op het strand van Kaapstad inderdaad de Haarlem is, wil Werz starten met de opgraving van het schip. "Dat is nog een hele opgave, vanwege het tij hier." Werz moet vanwege het tij een damwand bouwen, om het wrak op te kunnen graven.

Tafelbaai
De Weertenaar zoekt al sinds 1989 naar het VOC-schip dat in 1647 in de Tafelbaai strandde. De Haarlem was op dat moment onderweg van Batavia naar de Nederlanden. De opvarenden hebben destijds de lading van het schip aan land gebracht en toevlucht gezocht in een kamp. Van daaruit heeft de bemanning destijds contact gelegd met de lokale bevolking, waardoor vriendschappelijke banden ontstonden.

Post
Toen de schipbreukelingen in 1648 terugkeerde naar Nederland en verslag uitbracht over de bevindingen, besloot de VOC om er een post in te richten. Vanuit die post is Kaapstad ontstaan.

Deel dit bericht via
Overzicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK 2021!

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen