Overslaan en naar de inhoud gaan

Verwarring over Weertse vondst VOC-wrak in Zuid-Afrika

Geplaatst opvrijdag 6 maart 2020 - 12:45

Maritiem-archeoloog Bruno Werz uit Weert heeft VOC-schip ‘Haarlem’ toch nog niet definitief gevonden.

Een Facebookpost eerder deze week over een gevonden scheepswrak aan het strand van Kaapstad, wekte internationaal de suggestie dat Werz het vergane schip had gevonden.

Brits
"Dat is nog niet het geval", laat Werz vanuit Kaapstad weten. "Die foto gaat over een ander, vermoedelijk Brits, schip." Iemand deelde via Facebook een foto van een opgraving met daarbij de hashtags #Haarlem en #CapeTown, waardoor internationaal wat ophef ontstond.

Gelokaliseerd
Werz vermoedt de Haarlem inmiddels wel gelokaliseerd te hebben. In een onlangs gebouwd laboratorium moeten enkele proefmonsters die hij heeft genomen uitsluitsel bieden. "Dat loopt alleen wat vertraging op." Volgens de maritiem-archeoloog heeft dat te maken met klimaatbeheersing in het lab.

Opgraving
Zodra de labuitslagen binnen zijn en er voldoende redenen zijn om aan te nemen dat het (door hem) gevonden scheepswrak op het strand van Kaapstad inderdaad de Haarlem is, wil Werz starten met de opgraving van het schip. "Dat is nog een hele opgave, vanwege het tij hier." Werz moet vanwege het tij een damwand bouwen, om het wrak op te kunnen graven.

Tafelbaai
De Weertenaar zoekt al sinds 1989 naar het VOC-schip dat in 1647 in de Tafelbaai strandde. De Haarlem was op dat moment onderweg van Batavia naar de Nederlanden. De opvarenden hebben destijds de lading van het schip aan land gebracht en toevlucht gezocht in een kamp. Van daaruit heeft de bemanning destijds contact gelegd met de lokale bevolking, waardoor vriendschappelijke banden ontstonden.

Post
Toen de schipbreukelingen in 1648 terugkeerde naar Nederland en verslag uitbracht over de bevindingen, besloot de VOC om er een post in te richten. Vanuit die post is Kaapstad ontstaan.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Astrid is het Vastelaovesgezicht 2022!

Er is ook dit jaar weer veel gestemd en na een spannende finale hebben jullie een nieuw Vastelaovesgezicht gekozen!

Het was een memorabele week vol spanning en prachtige vastelaovesgezichten. Met één grote winnares: Astrid Reijners uit Linne!

Bekijk hier meer
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen