Overslaan en naar de inhoud gaan

Verwachte toename coronabesmettingen in najaar lijkt ingezet

Geplaatst opdinsdag 12 oktober 2021 - 16:18

Het aantal coronabesmettingen in Limburg blijft fors stijgen en houdt gelijke tred met de landelijke cijfers van afgelopen week. Het gaat om een toename van bijna 50 procent. Daarmee lijkt de stijgende lijn ingezet dit najaar die door deskundigen is voorspeld.

In Limburg kwamen afgelopen week 1362 nieuwe coronabesmettingen aan het licht na testen. In de week daarvoor testten 892 mensen positief op het coronavirus.

De laatste zeven dagen zijn 6 mensen opgenomen in het ziekenhuis met symptomen van COVID-19. Een week eerder ging het om 3 coronapatiënten.

Het aantal mensen dat overleed aan de gevolgen van een coronabesmetting bleef afgelopen week met 5 doden gelijk aan de zeven dagen daarvoor.

Landelijk
Het aantal nieuwe coronagevallen is met bijna de helft gestegen. In de afgelopen zeven dagen zijn 17.832 positieve tests geregistreerd, tegen 12.016 in de week ervoor. Dat is een stijging van ruim 48 procent. De uitbraak staat nu op het hoogste niveau sinds eind augustus. "De verwachte najaarsstijging lijkt ingezet", aldus het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Leeftijdsgroepen
Het aantal positieve testen stijgt in elke leeftijdsgroep. Zo is het virus afgelopen week aangetroffen bij 1434 kinderen van 5 tot en met 9 jaar. Dat is 55 procent meer dan de week ervoor. Bij 45- tot en met 49-jarigen steeg het aantal nieuwe gevallen met bijna 62 procent. Onder de zeventigers was een toename van bijna 75 procent te zien en onder 90-plussers een toename van bijna 80 procent, maar daar gaat het nog om redelijk kleine aantallen.

Intensive care
Het aantal ziekenhuisopnames stijgt ook. Bij 281 mensen waren de coronaklachten vorige week zo erg, dat ze in een ziekenhuis moesten worden opgenomen. De week ervoor registreerde het RIVM 260 opnames, nog een week eerder 237. Van de 281 opgenomen coronapatiënten belandden 71 op de intensive care, tegen 46 de week ervoor.

Sterfgevallen
Het aantal sterfgevallen daalde wel. In de afgelopen zeven dagen kreeg het RIVM bericht dat 24 mensen aan de gevolgen van hun besmetting waren overleden. In de weekcijfers is dat het laagste aantal sinds eind juli.

Testen
De GGD testte in het hele land bijna 158.000 mensen, het hoogste aantal in drie weken tijd. Dat bracht ruim 16.000 besmettingen aan het licht. Voor het eerst sinds begin september was meer dan 10 procent van alle testen daar positief. Iets meer dan 332.000 mensen lieten zich testen zodat ze naar een restaurant, café, bioscoop of theater konden gaan. Dat is vergelijkbaar met vorige week, maar het leverde wel meer positieve testen op. Van alle mensen die een toegangstest lieten doen, had 0,15 procent het coronavirus onder de leden, tegen 0,1 procent de week ervoor.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen