Overslaan en naar de inhoud gaan

Verwaarloosde paarden voor de derde keer weggehaald

Geplaatst opwoensdag 20 oktober 2021 - 17:00

Voor de derde keer zijn er dinsdagavond paarden weggehaald bij stoeterij Reijer Keyzer in Venlo. De inspecteurs van de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) haalden drie verwaarloosde paarden en een veulen uit de stallen.

"De politie moest er aan te pas komen omdat de eigenaar de inbeslagname wilde dwarsbomen", vertelt een woordvoerder van de politie. Alle viervoeters werden onder erbarmelijke omstandigheden aangetroffen. "De paarden bleken niet gesocialiseerd en erg angstig", volgens de LID.

Herhaling
Bij eigenaar Reijer Keyzer zijn in totaal nu vier keer paarden in beslag genomen. In Venlo was dinsdagavond de derde keer. Bij zijn vorige woonplaats op Texel werden negen jaar geleden al 33 paarden tijdelijk in beslag genomen. Met de actie van de inspectiedienst zijn nu ook de laatste dieren bij de paardenhouder weggehaald.

Lees ook: In beslaggenomen paarden mogen terug: actie gestart

Stichting Paard zoekt Baas startte half september een actie op Facebook om te voorkomen dat de in beslag genomen paarden terugkeerden bij de eigenaar. Henk ten Napel van de stichting wil dat dit soort zaken strafbaar worden gesteld. Nu geldt het bestuursrecht, dat is gericht op terugkeer van de dieren zodra een locatie is hersteld en voldoet aan de eisen. "Dit kan daarom onbeperkt doorgaan", zegt Ten Napel. "Ik wil dat die eigenaar in Venlo een houdverbod krijgt."

Opslaghouder
In augustus werden tien paarden en een veulen weggehaald bij Keyzer door de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (nVWA). Twee weken later volgden er nog vijf.

De paarden gaan naar een opslaghouder op een geheime locatie. Er ligt een voorstel in de Tweede Kamer om in dit soort gevallen makkelijker een houdverbod op te kunnen leggen. Op dit moment kan alleen een rechter zo'n houdverbod opleggen.

Lees ook: Laatste verwaarloosde paarden uit smerige stallen gehaald

Reijer Keyzer was niet bereikbaar voor een reactie.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen