Overslaan en naar de inhoud gaan

Vervuiling Edelchemie veel sneller bij waterwingebied

Geplaatst opvrijdag 11 september 2015 - 19:45

Het waterwingebied van de Waterleiding Maatschappij Limburg (WML) in Beegden wordt veel eerder bedreigd door de bodemverontreiniging van het voormalige recyclingbedrijf Edelchemie in Panheel.

SP-gedeputeerde Daan Prevoo liet in een statencommissie weten dat het vervuilde grondwater al binnen 10 jaar de waterputten bereikt en niet pas over 15 tot 20 jaar zoals tot nu toe werd aangenomen.

Bodemsanering
Dat maakt de noodzaak om knopen door te hakken over de bodemsanering bij Edelchemie nog urgenter. "We moeten het drinkwater in Limburg veilig houden", aldus de gedeputeerde. Het waterwingebied in Beegden is goed voor een kwart van alle drinkwater in Limburg.

Lees ook: Noodverordening Edelchemie ingetrokken, terrein blijft dicht

Tot 115 miljoen
Prevoo becijferde dat de bodemsanering 30 tot 115 miljoen euro gaat kosten. Hij wil dat de provincie snel eigenaar wordt van het terrein. Een rechterlijke uitspraak in november moet daar duidelijkheid in brengen. "We kunnen dan met andere overheden en zeker met het Rijk bekijken hoe de bodemsanering wordt gefinancierd", zegt Prevoo. Hij wees op het calamiteitenfonds van het Rijk.

Kale kip
De gedeputeerde zei verder dat de juridische procedures tegen Edelchemie gewoon doorgaan. Maar hij wil niet op de uitkomst daarvan wachten omdat op korte termijn actie nodig is.
Bovendien heeft hij geen illusies over de kans dat Edelchemie ooit geld op tafel kan leggen om de bodemsanering te betalen. "Edelchemie is een kale kip waarvan je niet kunt plukken. Zelfs als de verantwoordelijken worden vastgezet, levert dat nog geen cent voor sanering op", aldus Prevoo.

Lees ook: Edelchemie voor rechter vanwege bodemvervuiling

Voorstel
De aanpak van de gedeputeerde kon op sympathie rekenen bij de provinciale politiek maar zij willen eerst een duidelijk voorstel op tafel hebben liggen voordat ze groen licht geven. Nog dit jaar zou dat voorstel er komen.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

'Rijk moet meebetalen aan oplossing Edelchemie'
Vierdaagse Edelchemie begonnen bij rechtbank Roermond
Vanaf maandag vijf zittingsdagen voor zaak-Edelchemie
Rechtszaak Edelchemie aangehouden na TIA hoofdverdachte
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen