Overslaan en naar de inhoud gaan

Vervuiling Edelchemie geen gevaar meer voor drinkwater

Geplaatst opvrijdag 13 september 2019 - 17:19

De vervuilde ondergrond van het voormalige recyclingbedrijf Edelchemie in Panheel vormt geen gevaar meer voor het nabijgelegen waterwingebied van de Waterleiding Maatschappij Limburg (WML) in Beegden.

Dat is gebleken uit recente metingen, zo laat Forum voor Democratie-gedeputeerde Ruud Burlet weten.

Waterputten
Tot voor kort werd ervan uitgegaan dat het vervuilde grondwater in 2025 de waterputten van WML zou bereiken. "Maar dat blijkt nu niet het geval. Het grondwater is een andere kant op gegaan. Niet helemaal vreemd want met grondwater weet je het nooit", aldus de gedeputeerde.

Kosten
In oktober of november komt hij met verschillende varianten voor de toekomst van het terrein van Edelchemie en wat die kosten, inclusief de sanering van de ondergrond.

Stilte
Burlet zei dat in een statencommissie in antwoord op vragen van PVV-statenlid Mart Bosch. Die had aan de bel getrokken omdat er al anderhalf jaar stilte heerst over het dossier.

Sanering
In 2012 werd Edelchemie gesloten na ingrijpen van de provincie en de gemeente Maasgouw. Het terrein zou zo vervuild zijn dat het een acuut gevaar betekende voor de omgeving. Uiteindelijk moest de provincie opdraaien voor de sanering van de opgeslagen stoffen.

Eigenaar veroordeeld
Eind november 2017 veroordeelde de rechtbank in Roermond directeur Leo Nevels van Edelchemie tot een geldboete van 25-duizend euro voor de jarenlange ernstige vervuiling. Die straf was veel lager dan de zestien maanden cel die het Openbaar Ministerie (OM) had geëist.

Hoger beroep
Zowel Nevels als het Openbaar Ministerie zijn in hoger beroep gegaan. "Maar is het nog volstrekt onduidelijk wanneer dat hoger beroep dient", aldus gedeputeerde Burlet.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

De eerste aflevering van Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden is zaterdag 28 november om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen