Overslaan en naar de inhoud gaan

Vervolgonderzoek naar misstanden triatloncentrum gestart

Geplaatst opvrijdag 21 januari 2022 - 18:00

Het vervolgonderzoek naar vermeende sociale onveiligheid op het nationaal trainingscentrum (NTC) in Sittard in het verleden is begonnen.

Bureau Unravelling uit Arnhem zal het onderzoek uitvoeren en naar verwachting eind april de bevindingen presenteren, meldt de triatlonbond (NTB). Het onderzoek richt zich op de verhalen die oud-triatleten begin vorig jaar naar buiten brachten en waarin zijn spraken van psychische en fysieke mishandeling op het NTC.

Vorig jaar
In november presenteerde onderzoeksbureau Fijbes al een rapport over grensoverschrijdend gedrag binnen het nationale trainingscentrum, maar dat was gericht op de huidige situatie. De alarmerende verhalen uit het verleden waren daarin niet meegenomen.

Lees ook: 'Triatleten psychisch en fysiek mishandeld op NTC Sittard'

Onvoldoende sociale veiligheid
De conclusie was onder meer dat binnen het huidige topsportprogramma van de NTB onvoldoende sociale veiligheid is. In het rapport wordt gesproken over groepsvorming, uitsluiting, roddelen en pestgedrag. De onderzoekers deden dertien aanbevelingen om de situatie te verbeteren.

Onderzoek misstanden
Een van die aanbevelingen was om ook de mogelijke misstanden uit het verleden te onderzoeken. Om de onafhankelijkheid van dat onderzoek te garanderen is een begeleidingscommissie benoemd die bestaat uit Herman Ram (voorzitter), Anne Loes Kokhuis, Dolf Segaar en Helmuth Stoop. Rita van Driel, adviseur sociale veiligheid bij de NTB, zal als secretaris van de commissie fungeren.

Lees ook: Blokhuis: 'Triatlonverhaal bewijst noodzaak onderzoek'

Aftreden
De uitkomsten van het eerste rapport in november leidde ertoe dat het voltallige bestuur van de NTB aftrad en later ook directeur Rembert Groenman, technisch directeur Adrie Berk en hoofdcoach Louis Delahaije.

Deel dit bericht via
1limburg graphic amateurvoetbal

Bekijk de amateurvoetbaluitslagen.

Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Luister op Hemelvaartsdag naar de Limburgse 100!

Voor de zesentwintigste keer wordt de Limburgse 100, de lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden, uitgezonden op Hemelvaartsdag. Het Limburgse publiek heeft ook dit jaar weer hun stem online uit kunnen brengen. Luister mee op 26 mei 2022, vanaf 08:00 uur op L1 Radio!

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen