Overslaan en naar de inhoud gaan

Vervolgde asielzoeker eerder verdacht van verkrachting

Geplaatst opvrijdag 20 januari 2017 - 6:00

Een 19-jarige asielzoeker die in Limburg vastzit op verdenking van verkrachting en poging tot doodslag, blijkt eerder in Duitsland verdacht te zijn van een verkrachting.

De 19-jarige Libische asielzoeker Hamid S., die wordt verdacht van poging tot doodslag op en verkrachting van een 51-jarige vrouw in Heerlen, is begin vorig jaar in het Duitse Leipzig verdachte geweest in een verkrachtingszaak. Die werd in mei geseponeerd wegens gebrek aan bewijs. Dat blijkt uit onderzoek van de Aachener Zeitung en De Limburger.

Niet in Nederland bekend
Terwijl in Duitsland in het najaar nieuwe onderzoeken liepen tegen S. vanwege onder meer het overtreden van de Vreemdelingenwet, meldde de Libiër zich in Nederland. S.' aanvaringen met de Duitse justitie waren niet bij de Nederlandse autoriteiten bekend. Tegen de achtergrond van alle discussies over het beter screenen van asielzoekers ligt dit gevoelig.

'Geen fouten gemaakt'
Toch, zo verzekert politiechef Limburg Gery Veldhuis, zijn er geen fouten gemaakt en is alles verlopen volgens de geldende procedures. Zoals elke asielzoeker die zich hier aanmeldt, werd ook S. geregistreerd. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) plaatste hem vervolgens in azc Imstenrade in Heerlen. Toen hij medio oktober werd aangehouden, stond S. op het punt te worden overgedragen aan Duitsland, omdat hij daar eerder asiel had aangevraagd.

Prostituee
Hamid S., die vastzit, staat vrijdag in Maastricht voor de rechter in een pro forma-zitting. Hij ontkent geweld tegen de vrouw gebruikt te hebben. Ook van verkrachting zou geen sprake zijn geweest. De Libiër beweert volgens zijn advocaat Arnaud van Kan dat het slachtoffer zich had aangeboden als prostituee. Hij zou de vrouw vooraf het afgesproken bedrag (20 euro) voor de seks hebben betaald.

Aken
Duitse bronnen bevestigen dat de asielzoeker in januari 2016 in
Leipzig is opgepakt op verdenking van verkrachting en een aantal kleinere misdrijven. S. is eind september, enkele weken voor zijn aanhouding in Nederland, op het centraal station in Aken opgepakt, omdat hij geen verblijfsvergunning kon tonen. Volgens advocaat Van Kan heeft het Openbaar Ministerie in Maastricht in de beslotenheid van de raadkamer wel aangekaart dat er een eerdere Duitse verdenking tegen S. zou hebben bestaan. Zij hebben daar evenwel nooit bewijs van gezien.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Burgemeester Heerlen: 'Afkomst verdachte niet relevant'
Verkrachting Vluchteling Heerlen Onderzoek (13 oktober 2016)
Vluchteling die mogelijk vrouw verkrachtte blijft in cel
Verkrachting Vluchteling Heerlen Onderzoek (13 oktober 2016)
Asielzoeker blijft langer in cel voor verkrachting
Rechter buigt zich over verkrachting in Heerlen
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen