Overslaan en naar de inhoud gaan

Vervolgde asielzoeker eerder verdacht van verkrachting

Geplaatst opvrijdag 20 januari 2017 - 6:00

Een 19-jarige asielzoeker die in Limburg vastzit op verdenking van verkrachting en poging tot doodslag, blijkt eerder in Duitsland verdacht te zijn van een verkrachting.

De 19-jarige Libische asielzoeker Hamid S., die wordt verdacht van poging tot doodslag op en verkrachting van een 51-jarige vrouw in Heerlen, is begin vorig jaar in het Duitse Leipzig verdachte geweest in een verkrachtingszaak. Die werd in mei geseponeerd wegens gebrek aan bewijs. Dat blijkt uit onderzoek van de Aachener Zeitung en De Limburger.

Niet in Nederland bekend
Terwijl in Duitsland in het najaar nieuwe onderzoeken liepen tegen S. vanwege onder meer het overtreden van de Vreemdelingenwet, meldde de Libiër zich in Nederland. S.' aanvaringen met de Duitse justitie waren niet bij de Nederlandse autoriteiten bekend. Tegen de achtergrond van alle discussies over het beter screenen van asielzoekers ligt dit gevoelig.

'Geen fouten gemaakt'
Toch, zo verzekert politiechef Limburg Gery Veldhuis, zijn er geen fouten gemaakt en is alles verlopen volgens de geldende procedures. Zoals elke asielzoeker die zich hier aanmeldt, werd ook S. geregistreerd. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) plaatste hem vervolgens in azc Imstenrade in Heerlen. Toen hij medio oktober werd aangehouden, stond S. op het punt te worden overgedragen aan Duitsland, omdat hij daar eerder asiel had aangevraagd.

Prostituee
Hamid S., die vastzit, staat vrijdag in Maastricht voor de rechter in een pro forma-zitting. Hij ontkent geweld tegen de vrouw gebruikt te hebben. Ook van verkrachting zou geen sprake zijn geweest. De Libiër beweert volgens zijn advocaat Arnaud van Kan dat het slachtoffer zich had aangeboden als prostituee. Hij zou de vrouw vooraf het afgesproken bedrag (20 euro) voor de seks hebben betaald.

Aken
Duitse bronnen bevestigen dat de asielzoeker in januari 2016 in
Leipzig is opgepakt op verdenking van verkrachting en een aantal kleinere misdrijven. S. is eind september, enkele weken voor zijn aanhouding in Nederland, op het centraal station in Aken opgepakt, omdat hij geen verblijfsvergunning kon tonen. Volgens advocaat Van Kan heeft het Openbaar Ministerie in Maastricht in de beslotenheid van de raadkamer wel aangekaart dat er een eerdere Duitse verdenking tegen S. zou hebben bestaan. Zij hebben daar evenwel nooit bewijs van gezien.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Burgemeester Heerlen: 'Afkomst verdachte niet relevant'
Verkrachting Vluchteling Heerlen Onderzoek (13 oktober 2016)
Vluchteling die mogelijk vrouw verkrachtte blijft in cel
Verkrachting Vluchteling Heerlen Onderzoek (13 oktober 2016)
Asielzoeker blijft langer in cel voor verkrachting
Rechter buigt zich over verkrachting in Heerlen
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen