Overslaan en naar de inhoud gaan

Vervolgde asielzoeker eerder verdacht van verkrachting

Geplaatst opvrijdag 20 januari 2017 - 6:00

Een 19-jarige asielzoeker die in Limburg vastzit op verdenking van verkrachting en poging tot doodslag, blijkt eerder in Duitsland verdacht te zijn van een verkrachting.

De 19-jarige Libische asielzoeker Hamid S., die wordt verdacht van poging tot doodslag op en verkrachting van een 51-jarige vrouw in Heerlen, is begin vorig jaar in het Duitse Leipzig verdachte geweest in een verkrachtingszaak. Die werd in mei geseponeerd wegens gebrek aan bewijs. Dat blijkt uit onderzoek van de Aachener Zeitung en De Limburger.

Niet in Nederland bekend
Terwijl in Duitsland in het najaar nieuwe onderzoeken liepen tegen S. vanwege onder meer het overtreden van de Vreemdelingenwet, meldde de Libiër zich in Nederland. S.' aanvaringen met de Duitse justitie waren niet bij de Nederlandse autoriteiten bekend. Tegen de achtergrond van alle discussies over het beter screenen van asielzoekers ligt dit gevoelig.

'Geen fouten gemaakt'
Toch, zo verzekert politiechef Limburg Gery Veldhuis, zijn er geen fouten gemaakt en is alles verlopen volgens de geldende procedures. Zoals elke asielzoeker die zich hier aanmeldt, werd ook S. geregistreerd. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) plaatste hem vervolgens in azc Imstenrade in Heerlen. Toen hij medio oktober werd aangehouden, stond S. op het punt te worden overgedragen aan Duitsland, omdat hij daar eerder asiel had aangevraagd.

Prostituee
Hamid S., die vastzit, staat vrijdag in Maastricht voor de rechter in een pro forma-zitting. Hij ontkent geweld tegen de vrouw gebruikt te hebben. Ook van verkrachting zou geen sprake zijn geweest. De Libiër beweert volgens zijn advocaat Arnaud van Kan dat het slachtoffer zich had aangeboden als prostituee. Hij zou de vrouw vooraf het afgesproken bedrag (20 euro) voor de seks hebben betaald.

Aken
Duitse bronnen bevestigen dat de asielzoeker in januari 2016 in
Leipzig is opgepakt op verdenking van verkrachting en een aantal kleinere misdrijven. S. is eind september, enkele weken voor zijn aanhouding in Nederland, op het centraal station in Aken opgepakt, omdat hij geen verblijfsvergunning kon tonen. Volgens advocaat Van Kan heeft het Openbaar Ministerie in Maastricht in de beslotenheid van de raadkamer wel aangekaart dat er een eerdere Duitse verdenking tegen S. zou hebben bestaan. Zij hebben daar evenwel nooit bewijs van gezien.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Burgemeester Heerlen: 'Afkomst verdachte niet relevant'
Verkrachting Vluchteling Heerlen Onderzoek (13 oktober 2016)
Vluchteling die mogelijk vrouw verkrachtte blijft in cel
Verkrachting Vluchteling Heerlen Onderzoek (13 oktober 2016)
Asielzoeker blijft langer in cel voor verkrachting
Rechter buigt zich over verkrachting in Heerlen
Overzicht
Uitgelicht
Win € 7.500,- advertentietegoed bij L1

Langzaam komen de feestmaanden eraan en dat betekent doorgaans dat u als bedrijf speciale acties in petto heeft voor uw klanten. Niet zo gek, want met Black Friday (29-11), Sinterklaas, Kerstmis en Oud op Nieuw voor de deur is dit het ideale moment om aan klantenbinding te doen.

U kunt uw aanbiedingen of acties misschien helemaal gratis over de bühne brengen. L1 geeft uw bedrijf namelijk de mogelijkheid om € 7.500 euro aan gratis advertentietegoed te winnen! Dit advertentietegoed kunt u ook nog eens geheel vrij inzetten via L1 TV, L1 Radio en/of online via L1 of 1Limburg.

Kijk hier voor meer informatie
Uitgelicht
Wie wordt het nieuwe Vastelaovesgezicht 2020?

Na een spannende loting zijn er 8 finalisten die strijden om de mooiste titel van de vastelaovend: het Vastelaovesgezicht 2020!

Met een toneel waar de FIFA jaloers op zou zijn, was er een loting van Champions League-niveau. Daarbij werden uit de honderden inzendingen de 8 mooiste Vastelaovesgezichten bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!

Meest gelezen