Overslaan en naar de inhoud gaan

Vervoeren vuurwerk verboden, carbidschieten mag doorgaan

Geplaatst opmaandag 23 november 2020 - 22:47

Het vervoeren van vuurwerk wordt verboden en er komt geen landelijk verbod op carbidschieten. Dat hebben de voorzitters van alle veiligheidsregio's besloten in het veiligheidsberaad maandagavond.

Als iemand met vuurwerk al lopend, fietsend of in de auto over straat gaat, is die persoon voortaan in overtreding.

Vervoerverbod
Handhavers gaan hierop controleren, zei justitieminister Ferd Grapperhaus na afloop van het Veiligheidsberaad. De voorzitters van de 25 veiligheidsregio's wilden graag dat het bezit van vuurwerk ook zou worden verboden, maar dat is volgens de minister net een brug te ver. "Dat ligt juridisch te ingewikkeld", aldus Grapperhaus. Het vervoeren van vuurwerk vanuit België en Duitsland mag ook niet. "Hiertegen kun je optreden."

Eerder was al een verbod ingesteld op de verkoop en het afsteken van vuurwerk. Met de aanvullende maatregelen hopen de veiligheidsregio's de overlast door vuurwerk verder in te perken. Laatste dagen werd in veel gemeenten (illegaal) vuurwerk afgestoken, vaak door jongeren uit protest tegen het geldende verbod.

Carbidschieten
In streken waar carbidschieten al vele jaren bestaat, mag het dit jaar gewoon doorgaan. Dat zei voorzitter Hubert Bruls van het veiligheidsberaad. In de praktijk blijkt dat het carbidschieten in de meeste delen van het land is verboden. "In bewoonde gebieden mag het sowieso niet. Het is namelijk verboden om geluids- of milieuoverlast te veroorzaken", aldus Bruls.

Volgens hem moeten mensen er niet aan beginnen als zij er geen ervaring mee hebben. "En daar waar het niet hoort, moet je het niet toestaan." Minister Ferd Grapperhaus is het helemaal met Bruls eens. "Carbid is geen alternatief vuurwerk." Hij doet een moreel appèl op mensen. "We doen dit maar een jaar, alleen om de zorg te ontlasten."

Deel dit bericht via
Overzicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK 2021!

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen