Overslaan en naar de inhoud gaan

Vertrouwen is terug: supers verkopen weer meer eieren

Geplaatst opmaandag 28 augustus 2017 - 6:35

De eierenverkopen bij supermarkten zijn weer terug op het niveau van voor de fipronilcrisis.

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) wisten de Nederlandse supers met hun eieren in de derde week van augustus 3 procent meer om te zetten dan een jaar eerder. Dat is in lijn met de situatie voor de ophef over de schadelijke stof fipronil in sommige eieren.

Forse daling
Supermarkten begonnen een kleine maand geleden met het uit de schappen halen van een groot deel van hun eierenassortiment. Daardoor zakte de totale verkoop van de eieren flink terug. In de eerste week van augustus werd er 36 procent minder omzet met eieren gedraaid dan in dezelfde week in 2016. In de tweede week van deze maand lag de eierenomzet nog 12 procent lager dan vorig jaar.

Limburg
Het vertrouwen was bij de consumenten volledig verdwenen door de fipronil-affaire. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) adviseerde Nederlanders om even geen eieren te eten. Besmette eieren zouden een acuut gevaar voor de volksgezondheid betekenen.

Veel bedrijven bleken te zijn besmet. Op de lijst met (mogelijk) besmette bedrijven stonden ook zeven Limburgse pluimveebedrijven. Het ging om boeren uit Kelpen-Oler, Leveroy, Heythuysen, Ospel, Hunsel en twee uit Ysselsteyn.

Lees ook: De fipronil-affaire tot nu toe

Foto: Anke Schlijper

Vertrouwen
Inmiddels is het weer veilig om eieren te eten. Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel stelde op 14 augustus al dat mensen toen ook weer volop eieren kochten. De schade voor de supermarktbranche is geschat op tientallen miljoenen euro's.

Omzetherstel
Volgens het statistiekbureau valt uit de supermarktcijfers nog niet een-op-een af te leiden of er ook al sprake is van omzetherstel in de Nederlandse pluimveesector. Dat komt omdat niet alle eieren in de winkels van Nederlandse makelij zijn. Sommige retailers doen zaken met buitenlandse leveranciers. Het CBS heeft hier momenteel nog geen gegevens over.

Limburgs nieuws in je mailbox? Klik hier

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Halve Finales LVK 2020 volg je bij L11 Alaaf
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 TV

Het feest gaat weer beginnen! 60 artiesten duiken de Halve Finales van het LVK in. Welke 20 liedjes gaan uiteindelijk naar de finale van het 44e LVK?

Volg de 3 Halve Finales op L1 TV, L1 Radio en L11 Alaaf. Iedere vrijdag om 18:00 en zaterdag om 13:00.

Bekijk hier de 3 Halve Finales
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen