Overslaan en naar de inhoud gaan

Vertrouwen is terug: supers verkopen weer meer eieren

Geplaatst opmaandag 28 augustus 2017 - 6:35

De eierenverkopen bij supermarkten zijn weer terug op het niveau van voor de fipronilcrisis.

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) wisten de Nederlandse supers met hun eieren in de derde week van augustus 3 procent meer om te zetten dan een jaar eerder. Dat is in lijn met de situatie voor de ophef over de schadelijke stof fipronil in sommige eieren.

Forse daling
Supermarkten begonnen een kleine maand geleden met het uit de schappen halen van een groot deel van hun eierenassortiment. Daardoor zakte de totale verkoop van de eieren flink terug. In de eerste week van augustus werd er 36 procent minder omzet met eieren gedraaid dan in dezelfde week in 2016. In de tweede week van deze maand lag de eierenomzet nog 12 procent lager dan vorig jaar.

Limburg
Het vertrouwen was bij de consumenten volledig verdwenen door de fipronil-affaire. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) adviseerde Nederlanders om even geen eieren te eten. Besmette eieren zouden een acuut gevaar voor de volksgezondheid betekenen.

Veel bedrijven bleken te zijn besmet. Op de lijst met (mogelijk) besmette bedrijven stonden ook zeven Limburgse pluimveebedrijven. Het ging om boeren uit Kelpen-Oler, Leveroy, Heythuysen, Ospel, Hunsel en twee uit Ysselsteyn.

Lees ook: De fipronil-affaire tot nu toe

Foto: Anke Schlijper

Vertrouwen
Inmiddels is het weer veilig om eieren te eten. Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel stelde op 14 augustus al dat mensen toen ook weer volop eieren kochten. De schade voor de supermarktbranche is geschat op tientallen miljoenen euro's.

Omzetherstel
Volgens het statistiekbureau valt uit de supermarktcijfers nog niet een-op-een af te leiden of er ook al sprake is van omzetherstel in de Nederlandse pluimveesector. Dat komt omdat niet alle eieren in de winkels van Nederlandse makelij zijn. Sommige retailers doen zaken met buitenlandse leveranciers. Het CBS heeft hier momenteel nog geen gegevens over.

Limburgs nieuws in je mailbox? Klik hier

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Jouw videoboodschap op L1 TV.

Stuur je zelfgemaakte video via Whatsapp naar 06 44 76 71 57.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Uitgelicht
Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV

Wie wil jij een hart onder de riem steken? Stuur je filmpje naar L1 TV via Whatsapp naar 06 44 76 71 57.

De videoboodschappen worden gedurende de hele dag op L1 TV uitgezonden.

Voor je opa, oma, familie of vrienden...
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
AvondGasten: corona in Limburg
Uitgelicht
AvondGasten: corona in Limburg

L1 gaat in samenwerking met Zuyderland en andere Limburgse zorginstellingen een extra programma uitzenden waarbij we ingaan op vragen rond het coronavirus.

Er zullen medische experts aanschuiven antwoord geven op de belangrijkste zaken in de bestrijding van het virus. Daarbij geven ze ook preventietips, lichten ze maatregelen toe in hun eigen instellingen en beantwoorden ze de belangrijkste vragen van de kijkers.

Iedere avond om 18:00 op L1 TV, met een herhaling om 21:00.

Stel hier je vraag over corona
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen