Overslaan en naar de inhoud gaan

'Vertrek Omtzigt is drama:' Amhaouch blijft CDA trouw

Geplaatst opzaterdag 12 juni 2021 - 20:22

CDA-Tweede Kamerlid Mustafa Amhaouch uit Panningen vindt het een drama dat Pieter Omtzigt zaterdag zijn lidmaatschap van het CDA opzegde: "Zeer triest dat dit zo afloopt. Voor het CDA en Pieter zelf".

Maar de Limburgse CDA'er is niet van plan de partij te verlaten. "Ik ben 25 jaar lid van het CDA en blijf dat."

Trouw
Meerdere CDA-Kamerleden reageren verdrietig op het vertrek van Pieter Omtzigt uit de partij. Hij kondigde zaterdag aan als eenmansfractie in de Tweede Kamer te blijven. Maar net als Amhaouch blijven CDA'ers die reageren partij trouw.

Knops
De enige andere Limburgse CDA'er die bij de verkiezingen tot de Tweede Kamer is gekozen, is Raymond Knops uit Hegelsom. Hij was voor de verkiezingen campagneleider en is op dit moment nog demissionair staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, en heeft vooralsnog niet op de affaire gereageerd. Donderdag, toen De Limburger het 76 pagina's tellende memo van Omtzigt publiceerde, zei hij "Daar ga ik nu even niet op reageren."

Lees ook: Memo Omtzigt slaat ook bij Limburgse CDA'ers in als een bom

Van Helvert
Ook Martijn van Helvert reageert niet. Het voormalig CDA Tweede Kamerlid uit Sittard deed een jaar geleden zelf nog een poging lijsttrekker te worden. Toen dat mislukte zegde hij zijn steun toe aan Pieter Omtzigt.

Vijf zetels
Tot dusver hebben zich nog geen CDA-Kamerleden gemeld die zich bij Omtzigt willen aansluiten. De populaire CDA'er haalde bij de vorige verkiezingen ruim 342.000 stemmen. Daarmee was hij zelf al goed voor bijna vijf Kamerzetels. Het CDA haalde vijftien zetels in totaal.

Teringhond
Omtzigt kondigde zaterdag aan zijn partijlidmaatschap op te zeggen, nadat afgelopen week een vernietigende interne notitie van zijn hand over de partij uitlekte. Daarin schetst hij hoe hij binnen de partij voor 'psychopaat', 'labiel' en 'teringhond' werd uitgemaakt en door partijgenoten werd tegengewerkt. Ook zou de partijtop hem het lijsttrekkerschap op 'onheuse wijze' hebben ontnomen en Hoekstra naar voren hebben geschoven.

Deel dit bericht via
Overzicht
Advertentie
Deze ramp in Limburg raakt ons allemaal. Doneer nu en draag uw steentje bij!

Het Nationaal Rampenfonds heeft het bankrekeningnummer 777 opengesteld voor particulieren, bedrijven en instellingen die willen bijdragen aan de door de overstromingsramp getroffen gebieden in Zuid-Limburg.

Vanuit de landelijke overheid is al duidelijk gemaakt dat bij de leniging van de nood een belangrijke rol voor de rijksoverheid is weggelegd. Veel schade aan huizen en bedrijven is door verzekeringen gedekt. Maar er blijven ook noden over die niet uit andere bronnen gedekt worden. En juist voor die initiatieven wil het Nationaal Rampenfonds een financier zijn.

Bekijk hier wat u kunt doen
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen