Overslaan en naar de inhoud gaan

'Vertrek hoogopgeleiden nauwelijks te stoppen'

Geplaatst opvrijdag 10 oktober 2014 - 6:57

Het is erg moeilijk om de vlucht van hoogopgeleiden uit Limburg te stoppen. Veel pas afgestudeerden vertrekken nog altijd uit de provincie.

Dat zegt Frank Cörvers vandaag bij de aanvaarding van zijn benoeming tot bijzonder hoogleraar demografische transitie, menselijk kapitaal en werkgelegenheid aan de Universiteit Maastricht.

Randstad
Volgens Cörvers is het niet best gesteld met de bevolkingsontwikkeling in onze provincie. Zo krijgen Zuid-Limburgers het minste aantal kinderen van het land. Ook is Limburg de provincie van waaruit de meeste mensen naar de Randstad vertrekken.

Geen reden om te somberen
Pogingen om de bevokingskrimp te dempen vergelijkt Cörvers met roeien tegen de stroom in. Volgens de hoogleraar is er weinig te doen tegen de toenemende vergrijzing en ontgroening. Toch is dat volgens hem geen reden om te somberen. "Je krijgt wel met allerlei leegstand te maken. De beste manier om dat tegen te gaan is door te zorgen voor een vitale, aantrekkelijke regio."

High Tech Campus
De overheid, de provincie en het bedrijfsleven in Limburg zetten alles op alles om de krimp tegen te gaan. Zo zijn er leningen voor innovatieve bedrijven en worden er door de provincie, in samenwerking met bedrijven en scholen, campussen ingericht. Een goed idee, vindt Cörvers. "De High Tech Campus in Eindhoven is een schoolvoorbeeld. Dat kun je proberen na te doen in Limburg."

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Onderzoek naar toekomst accommodaties Landgraaf
Parkstad wil verder als proeftuin
vergrijzing, ouderen, krimpregio, ontgroening, zorg (stock)
'Rijk moet met deltaplan voor krimpregio's komen'
65-plusser moet leren vallen
Overzicht
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp vanaf woensdag 13 mei. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen