Overslaan en naar de inhoud gaan

'Vertrek hoogopgeleiden nauwelijks te stoppen'

Geplaatst opvrijdag 10 oktober 2014 - 6:57

Het is erg moeilijk om de vlucht van hoogopgeleiden uit Limburg te stoppen. Veel pas afgestudeerden vertrekken nog altijd uit de provincie.

Dat zegt Frank Cörvers vandaag bij de aanvaarding van zijn benoeming tot bijzonder hoogleraar demografische transitie, menselijk kapitaal en werkgelegenheid aan de Universiteit Maastricht.

Randstad
Volgens Cörvers is het niet best gesteld met de bevolkingsontwikkeling in onze provincie. Zo krijgen Zuid-Limburgers het minste aantal kinderen van het land. Ook is Limburg de provincie van waaruit de meeste mensen naar de Randstad vertrekken.

Geen reden om te somberen
Pogingen om de bevokingskrimp te dempen vergelijkt Cörvers met roeien tegen de stroom in. Volgens de hoogleraar is er weinig te doen tegen de toenemende vergrijzing en ontgroening. Toch is dat volgens hem geen reden om te somberen. "Je krijgt wel met allerlei leegstand te maken. De beste manier om dat tegen te gaan is door te zorgen voor een vitale, aantrekkelijke regio."

High Tech Campus
De overheid, de provincie en het bedrijfsleven in Limburg zetten alles op alles om de krimp tegen te gaan. Zo zijn er leningen voor innovatieve bedrijven en worden er door de provincie, in samenwerking met bedrijven en scholen, campussen ingericht. Een goed idee, vindt Cörvers. "De High Tech Campus in Eindhoven is een schoolvoorbeeld. Dat kun je proberen na te doen in Limburg."

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Onderzoek naar toekomst accommodaties Landgraaf
Parkstad wil verder als proeftuin
vergrijzing, ouderen, krimpregio, ontgroening, zorg (stock)
'Rijk moet met deltaplan voor krimpregio's komen'
65-plusser moet leren vallen
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen