Overslaan en naar de inhoud gaan

Vertrek De Jong gevolg van onhoudbare situatie bij Roda JC

Geplaatst opwoensdag 5 februari 2020 - 11:24

Met het vervangen van Jean-Paul de Jong door Maurice Verberne is de tiende Roda-trainer in vijf jaar een feit. Een verrassing is het op non-actief zetten van De Jong allerminst.

Want waar de prestaties van Roda in de afgelopen maanden deplorabel waren, zorgde het intern gedrag van De Jong voor minstens evenzoveel weerstand.

Lees ook: Roda JC zet coach Jean-Paul de Jong op non-actief

Opeenstapeling
Volgens een statement van de club waren de tegenvallende prestaties van de afgelopen maanden doorslaggevend voor het op straat zetten van De Jong. Of overwinningen De Jong in het zadel hadden kunnen houden, is echter sterk de vraag. Het is een publiek geheim dat de conflicten met spelers, stafleden en kantoorpersoneel waarin De Jong belandde zich al geruime tijd opstapelden.

In woord en gebaar
Zo moest keeperstrainer Robert-Jan Zoetmulder eind 2019 de wedstrijden plots vanaf de tribune in plaats van in de dugout bekijken en kwam het onder meer op trainingscomplex Kaalheide tot een aanvaring. Ook binnen de muren van het Parkstad Limburg Stadion botste het met enige regelmaat tussen De Jong en andere betrokkenen, bijvoorbeeld op die septemberavond toen beoogd clubeigenaar Mauricio Garcia de la Vega tijdens een wedstrijd door Roda-aanhangers uit het stadion werd verdreven. De Jong was not amused, en liet dat in woord en gebaar, in- en extern blijken.

Lees ook: De la Vega verdreven: 'Gitzwarte bladzijde in Roda-historie'

De la Vega
Dat was niet voor niets. De la Vega was immers ook de persoon die De Jong in de afgelopen zomer als hoofdtrainer van de Kerkraadse club aanstelde. Waar het kantoorpersoneel in de laatste dagen en uren van De la Vega in Kerkrade het werk neerlegde, bleek De Jong een van de weinigen, zo niet de enige binnen de club die moeite had met de wijze waarop de veelbesproken Mexicaan letterlijk en figuurlijk de deur werd gewezen.

Directie
Na het kort maar krachtige De la Vega-tijdperk kwam Roda in handen van een aantal ondernemers, met Roland Hogenelst, Stijn Koster en Herman Huirne als belangrijkste pionnen. Die ondernemers slaagden er de afgelopen maanden niet in een permanente directie aan te stellen, want tot op de dag van vandaag heeft Roda geen permanente algemeen directeur, geen technisch directeur én geen Raad van Commissarissen. Tot ergernis van De Jong, die er afgelopen vrijdag nog op hamerde dat het – voor hem – cruciaal was dat er snel duidelijkheid zou komen over de invulling van de directiefuncties.

Lees ook: De Kock geen Roda-directeur: 'Gevoel zei ja, ratio zei nee'

Autoritair
Totdat die duidelijkheid er zou zijn, nam De Jong naar eigen zeggen ‘zijn verantwoordelijkheid’ en de coach vulde dat in door zich met de nodige technische zaken, en ook algemene ontwikkelingen, binnen de club te bemoeien. De Jong deed dat volgens ingewijden op een dusdanig autoritaire wijze – iets wat hem ook bij ex-werkgever FC Utrecht werd aangerekend – dat de weerstand tegen die houding alsmaar groeide. Het Kerkraadse kruidvat werd met de dag explosiever. Waar veel van de bij Roda betrokken ondernemers al klaar waren met De Jong, kon uiteindelijk ook Hogenelst niet anders dan overstag gaan.

Jean-Paul de Jong Roda JC
Foto: Orange Pictures

Dramatisch
Dat Roda er maar niet in slaagde wedstrijden te winnen, hielp uiteraard niet. Sinds de 4-2 overwinning op NAC Breda, eind oktober, speelde Roda JC dertien wedstrijden waarvan er geen enkele gewonnen werd. In die dramatische serie pakte Roda zes punten, waardoor de play-offs én een sprankje hoop op een terugkeer naar de Eredivisie mijlenver uit beeld verdwenen zijn. En dat terwijl amper twee derde van de competitie achter de rug is.

Tactische keuzes
Tactisch gezien konden bepaalde keuzes van de trainer ook op het nodige onbegrip rekenen. Zo bleef De Jong stoïcijns vasthouden aan een 4-3-3 systeem, terwijl Roda in de fases in wedstrijden waarin het met twee centrumspitsen speelde daadkrachtiger leek. Gesprekken met en tussen spelers leidden ertoe dat De Jong afgelopen vrijdag in het duel tegen TOP Oss enkele tactische wijzigingen doorvoerde, maar ook dat sorteerde gezien het resultaat (0-0) geen effect.

Lees ook: Opnieuw geen zege voor Roda JC

Talent op de bank
Dat de uit de eigen Roda-kweek voortkomende talenten onder De Jong vooral op een plek op de bank in plaats van het basiselftal konden rekenen, deed eveneens wenkbrauwen fronsen. Mart Remans, Nicky Souren en Radomir Novakovic speelden in het vorige seizoen veel wedstrijden, maar lijken door een gebrek aan speeltijd dit jaar stil te staan in hun ontwikkeling. Ook de zelfopgeleide Pepijn Schlösser belandde op de bank. Het resultaat kan zijn dat die jongelingen in de zomer transfervrij de deur achter zich dichttrekken, omdat hun contracten aflopen en het er niet op leek dat zij op de Roda-bank een rooskleurige toekomst voor zich hadden.

Papieren
Of dat onder Maurice Verberne verandert, moet blijken. De inmiddels voormalig assistent-trainer van De Jong kende ook frictie met de nu vertrokken coach. Verberne staat voorlopig als eindverantwoordelijke voor de groep. Omdat hij nog geen trainersdiploma heeft – Verberne start in het voorjaar met de KNVB-cursus – is het de vraag hoelang hij dispensatie krijgt van de voetbalbond als hoofdtrainer in Kerkrade.

Trainerskerkhof
Verberne coacht aanstaande vrijdag zijn eerste wedstrijd als Roda-hoofdtrainer. In het Parkstad Limburg Stadion is FC Den Bosch dan de tegenstander. Verberne is na René Trost, Rick Plum, Regillio Vrede, Darije Kalezic, Yannis Anastasiou, Huub Stevens, Robert Molenaar, Van der Luer en De Jong de tiende Roda-trainer in amper vijf jaar. Het Kerkraads trainerskerkhof lijkt voorlopig nog niet van dat imago verlost.

Deel dit bericht via
1limburg graphic amateurvoetbal

Bekijk de amateurvoetbaluitslagen.

Overzicht
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen