Overslaan en naar de inhoud gaan

'Vertrek burgemeester Gennep logisch gevolg gang van zaken'

Geplaatst opdinsdag 2 juli 2019 - 18:05

Voor de gemeenteraad van Gennep kwam het plotseling, de aankondiging van burgemeester Peter de Koning dat hij opstapt.

Maar voor de vertrouwenscommissie kwam de mededeling van De Koning níet als een verrassing.

Gesprekken
CDA-fractievoorzitter en voorzitter van de vertrouwenscommissie Twan Reintjes: "Als vertrouwenscommissie hebben we de afgelopen tijd een aantal gesprekken gevoerd. Daaruit is ons wel een aantal zaken duidelijk geworden. We wisten hoe het zich zou gaan ontwikkelen."

Volgens De Koning is het bestuursklimaat in het college van burgemeester en wethouders de afgelopen maanden zo veranderd dat hij niet meer kan functioneren zoals hij dat gewend was. Het college bestaat naast de burgemeester sinds april vorig jaar uit de wethouders Rob Peperzak (CDA), Peter Lucassen (SP) en Janine van Hulsteijn (VVD).

Lees ook: Burgemeester Gennep stapt op om bestuurscultuur

Pijnpunt onduidelijk
Waar het pijnpunt precies zit tussen De Koning en de wethouders, wil Reintjes niet zeggen omdat alle gesprekken vertrouwelijk waren. Wel dat het vertrek van de burgemeester min of meer onvermijdelijk was: "Als op een gegeven moment de samenwerking niet meer is zoals die zou moeten zijn, zou vertrekken een conclusie zijn die je kunt trekken en dat heeft burgemeester De Koning gedaan."

Herbenoemd
Peter de Koning werd een jaar geleden nog herbenoemd voor een periode van zes jaar. Toen voorzag nog niemand dat hij een jaar later uit eigen beweging op zou stappen. "Inderdaad, vorig jaar is de burgemeester nog herbenoemd. Maar de tijd heeft afgelopen jaar niet stilgestaan, ook niet in Gennep", aldus Reintjes.

Opvolging
Volgens De Koning stopt hij in de loop van september. De verwachting is dat gouverneur Theo Bovens een waarnemend burgemeester gaat benoemen. Vervolgens wordt er een profielschets opgesteld voor een nieuwe burgemeester. Naar verwachting kan die in de eerste helft van 2020 aan de slag.

Ook de inwoners van Gennep hebben de afgelopen maanden weinig meegekregen van de strubbelingen in het college. Op straat waren de reacties op het vertrek van De Koning verrast, maar positief.

Het OLS 2019 volg je bij L1 en 1Limburg

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen