Voor de gemeenteraad van Gennep kwam het plotseling, de aankondiging van burgemeester Peter de Koning dat hij opstapt.
Maar voor de vertrouwenscommissie kwam de mededeling van De Koning níet als een verrassing.
Gesprekken
CDA-fractievoorzitter en voorzitter van de vertrouwenscommissie Twan Reintjes: "Als vertrouwenscommissie hebben we de afgelopen tijd een aantal gesprekken gevoerd. Daaruit is ons wel een aantal zaken duidelijk geworden. We wisten hoe het zich zou gaan ontwikkelen."
Volgens De Koning is het bestuursklimaat in het college van burgemeester en wethouders de afgelopen maanden zo veranderd dat hij niet meer kan functioneren zoals hij dat gewend was. Het college bestaat naast de burgemeester sinds april vorig jaar uit de wethouders Rob Peperzak (CDA), Peter Lucassen (SP) en Janine van Hulsteijn (VVD).
Pijnpunt onduidelijk
Waar het pijnpunt precies zit tussen De Koning en de wethouders, wil Reintjes niet zeggen omdat alle gesprekken vertrouwelijk waren. Wel dat het vertrek van de burgemeester min of meer onvermijdelijk was: "Als op een gegeven moment de samenwerking niet meer is zoals die zou moeten zijn, zou vertrekken een conclusie zijn die je kunt trekken en dat heeft burgemeester De Koning gedaan."
Herbenoemd
Peter de Koning werd een jaar geleden nog herbenoemd voor een periode van zes jaar. Toen voorzag nog niemand dat hij een jaar later uit eigen beweging op zou stappen. "Inderdaad, vorig jaar is de burgemeester nog herbenoemd. Maar de tijd heeft afgelopen jaar niet stilgestaan, ook niet in Gennep", aldus Reintjes.
Opvolging
Volgens De Koning stopt hij in de loop van september. De verwachting is dat gouverneur Theo Bovens een waarnemend burgemeester gaat benoemen. Vervolgens wordt er een profielschets opgesteld voor een nieuwe burgemeester. Naar verwachting kan die in de eerste helft van 2020 aan de slag.
Ook de inwoners van Gennep hebben de afgelopen maanden weinig meegekregen van de strubbelingen in het college. Op straat waren de reacties op het vertrek van De Koning verrast, maar positief.