Overslaan en naar de inhoud gaan

Vertrek burgemeester Akkermans: 'Triest en onvermijdelijk'

Geplaatst opwoensdag 21 april 2021 - 6:21

Het CDA in de gemeenteraad van Eijsden-Margraten noemt het triest dat burgemeester Dieudonné Akkermans is opgestapt in het kielzog van de affaire rond oud-directeur Herman Vrehen van de stichting Instandhouding Kleine Landschapselementen (IKL).

Tegelijk spreekt de grootste partij van een eigen afweging waar zij respect voor heeft. Akkermans belandde als voorzitter van de Raad van Toezicht van IKL in het oog van de storm.

Onderzoeken en feiten afwachten
CDA-fractievoorzitter Erwin Debie zegt er vooraf niet van uitgegaan te zijn dat Akkermans dinsdag de handdoek in de ring zou gooien. "Al zagen we dat hij worstelde. Maar van ons had hij niet hoeven op te stappen. Wij hadden eerst de onderzoeken rond IKL en de feiten willen afwachten", aldus Debie.

Acceptatie, maar politiek onvermijdelijk
Coalitiepartner Eijsden-Margraten Lokaal (EML) vindt daarentegen dat de positie van Akkermans niet meer te redden en niet meer houdbaar was gezien alle publiciteit waarbij onder meer werd beweerd dat hij niet altijd de waarheid had gesproken en hij de handelwijze van Vrehen had goedgekeurd.

"We zagen het aankomen. Voor hem als persoon is het zeer triest. Zeker privé is hij vaak gekrenkt de laatst tijd", zo stelt EML-fractievoorzitter John Nelissen. "We betreuren maar accepteren zijn besluit."

Lees ook: Affaire Vrehen kost burgemeester Akkermans de kop

Franklin Boon van oppositiepartij D66 omschrijft het opstappen van Akkermans als "een persoonlijk drama, heel treurig maar politiek onvermijdelijk". Boon gelooft in zijn goede wil en dat hij niet altijd alles overzien heeft. "Maar de sfeer rond zijn persoon was: hoelang zit hij hier nog?"

'Negatieve aura'
Hanneke Koene van GroenLinks had "stiekem gehoopt" dat Akkermans aan het begin van de raadsvergadering zou aankondigen om te vertrekken. "Ik ben blij dat hij dit besluit heeft genomen. Hij was teveel beschadigd en had een negatief aura om zich heen hangen", zegt Koene. Ook zij gelooft niet dat Akkermans moedwillig zaken verkeerd heeft gedaan.

VVD-fractievoorzitter Jan Weling verklaart dat hij het vertrek van Akkermans had zien aankomen. "Met spijt in het hart en met zeer veel respect." Volgens Weling is het nu eenmaal zo dat als je op de ene provinciale IKL-plek struikelt, dat consequenties heeft voor je andere plek als burgemeester.

Vertrouwen
Maria Janssen van de fractie Janssen-Rutten (ex-EML) meldt opgelucht te zijn dat Akkermans zelf heeft besloten te vertrekken. "Het was onontkoombaar omdat het vertrouwen vanwege de IKL-affaire was geslonken. Tegelijk ben ik geschrokken en aangedaan. Als mens werd hij hier gewaardeerd", zo reageert Janssen.

Motie achter de hand
PvdA-raadslid Wiel Blezer van de PvdA ontbrak vanwege ziekte. De vijf oppositiepartijen - samen goed voor zes van de 21 zetels - hadden dinsdag eveneens een breder debat willen voeren over de integriteit en de bestuurscultuur in Eijsden.

Ze hadden ook een motie achter de hand om een extern onafhankelijk onderzoek te laten doen naar belangenverstrengeling binnen de gemeente Eijsden-Margraten. Volgens de oppositie is er meer aan de hand, is het tijd om schoon schip te maken en is het de hoogste tijd voor een andere bestuurscultuur.

"Waarnemend gouverneur Johan Remkes kan het beste als eerste gemeente Eijsden-Margraten bezoeken. Dan kan hij aanschouwen hoe de CDA-carrousel werkt", meent Maria Janssen.

'Geen voorbeeld gehoord'
Maar CDA en EML hielden het interpellatiedebat tegen omdat het niet volgens de afgesproken regels zou zijn aangevraagd. Daarop verliet de voltallige oppositie uit protest de vergadering. Inhoudelijk delen ze de kritiek van de oppositie ook niet. "Waanzin en grote woorden. Ik heb niet één voorbeeld gehoord", reageert CDA-fractievoorzitter Debie.

Fractievoorzitter Nelissen van EML vindt het negatief om het college als geheel te betrekken bij de huidige situatie. "Of er moeten feiten op tafel komen."

Lees ook: Akkermans onder vuur: 'Zijn positie wordt steeds moeilijker'

Het CDA gaat ervan uit dat waarnemend gouverneur Remkes snel een waarnemend burgemeester benoemd in Eijsden-Margraten. "Het kan ons niet snel genoeg gaan zodat we bestuurbaar blijven", zo fractievoorzitter Debie.

Sinds 2011 burgemeester
Dieudonné Akkermans (58) was sinds 2011 burgemeester van Eijsden-Margraten. Daarvoor was hij wethouder in Brunssum en burgemeester in Voerendaal en Echt-Susteren.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Speel mee met de Limburgse muziekquiz vanuit je eigen woonkamer!

De L1mbo Top 100 van komende Hemelvaartsdag heeft een zilveren randje. Het is namelijk de 25ste keer dat de lijst samengesteld wordt. “Dit zilveren jubileum laten we niet zomaar voorbijgaan”, zo vertelt programmamaker Henk Hover. “Er komt op L1 TV een L1mbo Top 100 kwis én een muziekprogramma vol weetjes en achtergronden rond het fenomeen L1mbo Top 100.”

Op zaterdag 8 mei presenteren Ruud Kleinen en Rian Moonen de L1mbo Top 100 ThoesQuiz, waaraan honderden Limburgers vanuit thuis kunnen deelnemen!

Wie wordt de Limburgse muziekkenner van het jaar? We spelen de meest uiteenlopende muziekvragen. En je kunt thuis meespelen vanaf je eigen bank.

Speel zaterdag 8 mei mee!
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen