Overslaan en naar de inhoud gaan

Verstappen: "We hadden op pole moeten staan!"

Geplaatst opzaterdag 14 november 2020 - 15:14

Max Verstappen begint zondag vanaf de tweede startplek aan de Grand Prix van Turkije. De Limburger hoefde in de kwalificatie alleen Lance Stroll voor zich te dulden.

De Limburger was tijdens de natte kwalificatie 29 honderdste langzamer dan de Canadees, die de eerste poleposition van zijn carrière pakt.

Moeilijke omstandigheden
Verstappen was goed onderweg tijdens de moeilijke omstandigheden waaronder de kwalificatie plaatsvond. Toch zag de Limburger op het einde van de kwalificatie de poleposition aan zijn neus voorbij gaan. In de slotfase wist de Racing Pointcoureur de snelste tijd te realiseren.

Teleurgesteld
Verstappen reageerde teleurgesteld over het mislopen van zijn derde poleposition. Hij gaf aan dat het rijden in Q1 en Q2 op de regenbanden prima ging, maar dat de intermediates aan de voorzijde te weinig grip hadden in de derde en beslissende kwalificatieronde. Hij hoopt morgen op een beter resultaat in de race, maar het missen van deze poleposition doet heel erg veel pijn.

Regenbanden en intermediates
De kwalificatie vond plaats onder natte omstandigheden. Het was voor de coureurs moeilijk om de bolides onder controle te houden. Ze hadden veel last van doordraaiende achterwielen. De kwalificatie werd gereden op intermediates en regenbanden. Indien de race mogen onder droge omstandigheden start mogen de teams zelf kiezen met welk type band ze beginnen.

Rode vlag tijdens de kwalificatie
Tijdens Q1 besloot de organisatie om de rode vlag te tonen, hetgeen betekende dat de kwalificatie werd stilgelegd. Max Verstappen, één van de beter regenrijders in de Formule 1, wist tijdens de spaarzame ronden die hij reed met moeite zijn RB16 op de baan te houden. Op het moment dat de kwalificatie werd stilgelegd had de Limburger de 15e tijd.

Verstappen reed tijdens het eerste gedeelte van de kwalificatie met intermediates banden. Dat zijn banden met beperkt profiel. De intermediate houdt het midden tussen een regenband en een slick en wordt gebruikt wanneer de baan deels droog en deels nat is.

Vervolg kwalificatie
Nadat de ergste regenbuien waren overgetrokken en de grootste plassen met een veeg-zuigwagen verwijderd waren, werd de kwalificatie met nog een kleine zeven minuten in Q1 te gaan vervolgd. In die korte tijdsperiode moesten de rijders hun snelste ronde rijden om door te kunnen gaan naar Q2. De sessie werd echter weer onderbroken omdat Haascoureur Romain Grosjean in de grindbak terecht kwam. Het lukte Verstappen in de resterende drie en halve minuut om op regenbanden zijn vijftiende plek om te zetten in de snelste tijd.

Baan steeds sneller
Gaandeweg de kwalificatie werd de baan steeds droger en daardoor konden er snellere tijden gereden worden. In de tweede kwalificatieronde wist Verstappen wederom de snelste tijd noteren.

Snelste in de vrije trainingen
Tijdens alle drie vrije trainingen was Verstappen de snelste coureur op het circuit van Istanbul Park. De coureurs klaagden over het gladde asfalt op het onlangs opnieuw geasfalteerde circuit. De Formule 1-bolides gleden alle kanten op en waren daardoor zeer traag.

Huurauto's
De organisatie had op vrijdagavond door rondjes met huurauto’s te rijden nog geprobeerd om meer rubber op de baan te leggen. Doordat het op zaterdagochtend hard regende had deze actie weinig resultaat. Het asfalt was door de nattigheid spekglad geworden.

De race op het circuit van Istanbul Park start zondagochtend om tien over elf. De Brit Lewis Hamilton kan zich dan voor de zevende keer tot wereldkampioen kronen. De race is live te volgen in een liveblog op 1Limburg.

Deel dit bericht via
1limburg graphic amateurvoetbal

Bekijk de amateurvoetbaluitslagen.

Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen