Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Verstappen in niemandsland: 'Inhaalslag wordt lastig'

Geplaatst opmaandag 10 juni 2019 - 13:01

Niet eerder dit seizoen was Max Verstappen zo ver verwijderd van een podiumplek als bij de Grand Prix van Canada. "Maar toch heeft hij weer maximaal gepresteerd", zegt F1-expert Xavier Maassen.

Verstappen kwam als vijfde over de streep in Montréal. Hij kon de top-vier, bestaande uit de Mercedes- en Ferrari-coureurs, duidelijk niet volgen. "Het lijkt alsof Mercedes en Ferrari een extra stapje voorwaarts hebben gemaakt", analyseert Maassen.

Lees ook: Max Verstappen vijfde in uiterst saaie Grand Prix van Canada

Verschillen duidelijk
Dat Verstappen vanaf de negende startplek aan de race begon, hielp niet mee. Ook tijdens de race - waar de Red Bull-bolide doorgaans een slag kan slaan - was het verschil met de concurrentie té groot. "Het circuit was met de lange rechte stukken geschikt voor Ferrari en Mercedes. Vooral toen zij op de harde band gingen rijden, werden de verschillen duidelijk en werd bijna iedereen op een ronde gereden. Dan word je als Verstappen zijnde automatisch vijfde", stelt Maassen.

Stagnatie
"Het stagneert", vervolgt Maassen. "Mercedes blijft winnen en Ferrari telkens nét niet. Er zullen ongetwijfeld races komen die Ferrari wint en Red Bull kán winnen. Bij Red Bull en motorleverancier Honda wordt snoeihard gewerkt en wetende waar Honda vandaan komt, hebben ze ook al knap geleverd. Het grote probleem is echter dat iedereen stappen voorwaarts maakt, dus het blijft lastig om een inhaalslag te maken."

Lees ook: Max Verstappen: 'Vijfde plaats was maximaal haalbare'

Perspectief
De overwinning ging in Canada naar Lewis Hamilton, omdat raceleider Sebastian Vettel vijf seconden tijdstraf kreeg vanwege een - volgens de wedstrijdleiding - ongeoorloofde stuurbeweging na een fout. Een penalty die het nodige stof deed opwaaien. "Maakte hij de stuurbeweging om Hamilton te blokken, of om de auto op te vangen omdat hij geen grip had? Dat Vettel iets corrigeert, is wel te begrijpen; wat had hij dan moeten doen? Vanuit het perspectief van Hamilton zeg je: ik word 'gesqueezed' en heb heel veel mazzel dat ik geen schade oploop. Het is maar net welk perspectief je kiest", dubt Maassen.

Dooddoener
"Hamilton zei dat hij hetzelfde gedaan zou hebben. Het is wat mij betreft ook het pure race-instinct dat hier om de hoek komt kijken. Vanuit het racerspespectief zeg ik dan ook: dit had je niet moeten bestraffen. Vanuit de wedstrijdleiding redenerend zeg je: als Vettel links was gebleven, had Hamilton geen hinder gehad", aldus Maassen. "Maar terecht of niet: het is een enorme dooddoener voor de sport en de fans, dat je als eerste over de streep komt, maar de race niet wint."

Klassiekertje
Om de withete Vettel, die na de race het nummer 1-bord bij de wagen van Hamilton inwisselde voor het nummer 2-bord, kon Maassen wel lachen. "Dat was wel een klassiekertje. Emoties zijn emoties. Ferrari had goede wintertests, maar een frustrerende seizoensstart. En dan lig je vooraan en kun je eens winnen, en dan wordt die overwinning je door de neus geboord, dan kan ik de emotie wel begrijpen. Dat heeft met het hele seizoen te maken. En dit wil je als publiek ook wel zien. Het maakt de sport interessant, de coureurs zijn geen robotjes."

Lees het liveblog terug: Max Verstappen vijfde in Grand Prix van Canada

Mijn Limburgs Hart zamelt geld in voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg. Steun de actie.

Advertentie
Deel dit bericht via
1limburg graphic amateurvoetbal

Bekijk de amateurvoetbaluitslagen.

Advertentie
Overzicht
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Avondnieuws in je mailbox

1Limburg biedt naast de ochtend- en middageditie nu ook een nieuwsmail voor de avond aan. Je ontvangt vijf actuele berichten, waaronder een samenvatting van de Limburg Centraal-uitzending. De avondeditie wordt om 20.00 uur verstuurd. De ochtendeditie om 8.00 uur en de middageditie rond 12.00 uur. Je kunt zelf kiezen welke editie het best bij jou past. Hoe je dat instelt? Klik op de link.

Nieuwsmail
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
1Limburg Festivals
Uitgelicht
Festivalagenda

De festivalagenda in Limburg puilt uit. Al het nieuws over artiesten, programmering en andere informatie die je niet mag missen vind je bij 1Limburg.

Festivalagenda

Meest gelezen