Overslaan en naar de inhoud gaan

Verstappen in niemandsland: 'Inhaalslag wordt lastig'

Geplaatst opmaandag 10 juni 2019 - 13:01

Niet eerder dit seizoen was Max Verstappen zo ver verwijderd van een podiumplek als bij de Grand Prix van Canada. "Maar toch heeft hij weer maximaal gepresteerd", zegt F1-expert Xavier Maassen.

Verstappen kwam als vijfde over de streep in Montréal. Hij kon de top-vier, bestaande uit de Mercedes- en Ferrari-coureurs, duidelijk niet volgen. "Het lijkt alsof Mercedes en Ferrari een extra stapje voorwaarts hebben gemaakt", analyseert Maassen.

Lees ook: Max Verstappen vijfde in uiterst saaie Grand Prix van Canada

Verschillen duidelijk
Dat Verstappen vanaf de negende startplek aan de race begon, hielp niet mee. Ook tijdens de race - waar de Red Bull-bolide doorgaans een slag kan slaan - was het verschil met de concurrentie té groot. "Het circuit was met de lange rechte stukken geschikt voor Ferrari en Mercedes. Vooral toen zij op de harde band gingen rijden, werden de verschillen duidelijk en werd bijna iedereen op een ronde gereden. Dan word je als Verstappen zijnde automatisch vijfde", stelt Maassen.

Stagnatie
"Het stagneert", vervolgt Maassen. "Mercedes blijft winnen en Ferrari telkens nét niet. Er zullen ongetwijfeld races komen die Ferrari wint en Red Bull kán winnen. Bij Red Bull en motorleverancier Honda wordt snoeihard gewerkt en wetende waar Honda vandaan komt, hebben ze ook al knap geleverd. Het grote probleem is echter dat iedereen stappen voorwaarts maakt, dus het blijft lastig om een inhaalslag te maken."

Lees ook: Max Verstappen: 'Vijfde plaats was maximaal haalbare'

Perspectief
De overwinning ging in Canada naar Lewis Hamilton, omdat raceleider Sebastian Vettel vijf seconden tijdstraf kreeg vanwege een - volgens de wedstrijdleiding - ongeoorloofde stuurbeweging na een fout. Een penalty die het nodige stof deed opwaaien. "Maakte hij de stuurbeweging om Hamilton te blokken, of om de auto op te vangen omdat hij geen grip had? Dat Vettel iets corrigeert, is wel te begrijpen; wat had hij dan moeten doen? Vanuit het perspectief van Hamilton zeg je: ik word 'gesqueezed' en heb heel veel mazzel dat ik geen schade oploop. Het is maar net welk perspectief je kiest", dubt Maassen.

Dooddoener
"Hamilton zei dat hij hetzelfde gedaan zou hebben. Het is wat mij betreft ook het pure race-instinct dat hier om de hoek komt kijken. Vanuit het racerspespectief zeg ik dan ook: dit had je niet moeten bestraffen. Vanuit de wedstrijdleiding redenerend zeg je: als Vettel links was gebleven, had Hamilton geen hinder gehad", aldus Maassen. "Maar terecht of niet: het is een enorme dooddoener voor de sport en de fans, dat je als eerste over de streep komt, maar de race niet wint."

Klassiekertje
Om de withete Vettel, die na de race het nummer 1-bord bij de wagen van Hamilton inwisselde voor het nummer 2-bord, kon Maassen wel lachen. "Dat was wel een klassiekertje. Emoties zijn emoties. Ferrari had goede wintertests, maar een frustrerende seizoensstart. En dan lig je vooraan en kun je eens winnen, en dan wordt die overwinning je door de neus geboord, dan kan ik de emotie wel begrijpen. Dat heeft met het hele seizoen te maken. En dit wil je als publiek ook wel zien. Het maakt de sport interessant, de coureurs zijn geen robotjes."

Lees het liveblog terug: Max Verstappen vijfde in Grand Prix van Canada

Mijn Limburgs Hart zamelt geld in voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg. Steun de actie.

Deel dit bericht via
1limburg graphic amateurvoetbal

Bekijk de amateurvoetbaluitslagen.

Overzicht
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen