Overslaan en naar de inhoud gaan

Verstappen laat door progressie Honda stoelendans schieten

Geplaatst opdinsdag 7 januari 2020 - 13:47

Max Verstappen gaat tot en met 2023 in een Red Bull op jacht naar wereldtitels. De progressie van Honda gaf de doorslag voor een contractverlenging.

Daarmee ontspringt Verstappen - bewust - de aangekondigde stoelendans die door de aflopende contracten in de Formule 1 in de lucht hing.

Topteams
Het was immers duidelijk dat er na het aankomende seizoen mogelijk zitjes vrijkomen bij de drie teams die al jaren de dienst uitmaken in de Formule 1: Verstappens verbintenis bij Red Bull liep eind 2020 af, net als de contracten van wereldkampioen Lewis Hamilton en Valtteri Bottas bij Mercedes. Bij het derde topteam, Ferrari, loopt het contract van Sebastian Vettel eveneens tot eind 2020.

Lees ook: Max Verstappen verlengt contract bij Red Bull

Gegoochel
Daardoor lonkte een spannende periode waarin er mogelijk gegoocheld zou kunnen worden met de bezetting bij de topequipes. Temeer, omdat Hamilton en Vettel na jarenlange trouwe dienst bij respectievelijk Mercedes en Ferrari wel eens op zoek zouden kunnen gaan naar een nieuw avontuur, binnen of buiten de Formule 1. Nadat bekend werd dat Charles Leclerc in ieder geval de komende jaren bij Ferrari rijdt, was dinsdag bij Verstappen de kogel door de kerk.

Betrouwbaar en snel
Dat Verstappen de stoelendans vóór is, is niet zomaar. Verstappen weet dat hij bij Red Bull hoe dan ook als eerste rijder de lakens uitdeelt. Belangrijk is ook de progressie die motorleverancier Honda dit seizoen doormaakte. De Japanse krachtbron leek in het begin van het seizoen, toen het Renault verving, geen garantie voor topprestaties, maar in de loop van het jaar werd de potentie van die motor duidelijk: betrouwbaar én razendsnel.

Samen strijden
“De komst van Honda en de progressie die we de afgelopen twaalf maanden gemaakt hebben, geeft me alleen maar meer motivatie én geloof dat we samen kunnen gaan winnen. Ik heb respect voor de wijze waarop Red Bull en Honda samenwerken en iedereen doet er alles aan om succes te hebben. Ik wil winnen met Red Bull en natuurlijk is het doel om samen voor de wereldtitel te strijden”, zegt Verstappen in bescheiden vorm op de Red Bull Racing-website.

Constante factor
Het afgelopen seizoen smaakte naar meer voor Verstappen. Met de regelwijzigingen die er voor het seizoen van 2021 aankomen, waarbij het de vraag is hoe die per team uitpakken, is iedere positieve constante factor welkom. Die constante factor lijkt Red Bull in Honda gevonden te hebben, ziet ook de Limburger. Waar de Oostenrijkse renstal in voorgaande jaren vooral kon bogen op een uitstekend chassis en een iets mindere motor, is die motor sinds de komst van Honda zowel letterlijk als figuurlijk meer en meer een échte krachtbron geworden.

Titanenstrijd
Dat heeft de keuze voor Verstappen hoe dan ook vergemakkelijkt. Daarnaast was een overstap naar Ferrari onwaarschijnlijk, doordat daar met Leclerc een voor Verstappen geduchte concurrent voor de korte én de lange termijn onder contract staat. Leclerc is dé kopman van Ferrari in de komende jaren, Verstappen was en blijft dé kopman van Red Bull. Daarmee zijn al twee belangrijke ingrediënten voor een titanenstrijd in de komende jaren aanwezig.

Gat kleiner dan ooit
Tel daarbij op dat de wereldkampioen in de afgelopen jaren door Mercedes werd geleverd. Zij zijn de titelverdediger in het individueel en constructeurs-kampioenschap. Het gat tussen Red Bull en Mercedes was in 2019, vooral sinds de door Verstappen gewonnen race in Oostenrijk, kleiner dan ooit.

Lees ook: Jaaroverzicht: Het beste Formule 1-jaar van Max Verstappen

Vervolgstap
In totaal won Verstappen in het afgelopen jaar drie races, reed hij negen keer naar het podium en eindigde hij in het WK als derde. Zijn beste seizoen ooit, maar de enige acceptabele vervolgstap voor Verstappen is duidelijk: de wereldtitel. Door het contract nu al te verlengen, en daarmee een potentieel heet hangijzer nog vóór de seizoensstart onschadelijk te maken, geven beide partijen impliciet aan dat in 2020 al een serieuze gooi naar de titel gedaan gaat worden.

Financiële slag
Bijkomend voordeel voor Verstappen: hij slaat ook een financiële slag met het nieuwe contract. Over de details van de verbintenis doen beide partijen geen uitspraken, maar het laat zich raden dat de Limburger met het nieuwe contract zich bij de grootsten in de koningsklasse van de autosport mag scharen.

L1mburg Centraal
F1-watcher Xavier Maassen ging in L1mburg Centraal in op de details van het contract van Max Verstappen met Red Bull.

Deel dit bericht via
1limburg graphic amateurvoetbal

Bekijk de amateurvoetbaluitslagen.

Overzicht
L1 Hittegolf
Uitgelicht
Win een gratis airco bij de L1 Hittegolf op L1 Radio!

Boh, wat is het warm he. Maar goed dat je L1 Radio hebt op staan. Van donderdag t/m woensdag kun je op werkdagen genieten van de L1 Hittegolf!

Heerlijke zomerhits, tips én je maakt ook nog eens kans op een gratis airco. De L1 Hittegolf is iedere werkdag van 06:00 - 19:00 op L1 Radio.

Maak hier kans op de gratis airco
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen